Video: prantslane kavatseb tünnis Atlandi ookeani ületada (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Jacques Savin ja tema ookeanikapsel.
Jean-Jacques Savin ja tema ookeanikapsel. Foto: GEORGES GOBET / AFP / Scanpix

71-aastane prantslane kavatseb ületada Atlandi ookeani tünnikujulises oranžis kapslis, kasutades selleks ainult ookeani hoovuseid.

71-aastane Jean-Jacques Savin lahkus Kanaari saartel asuvast El Hierrolt merereisile ja loodab jõuda teisel pool Atlandi asuvatele Kariibi mere saartele juba kolme kuu pärast.

Väikeses kindlustatud kapslis on narivoodi, kööginurk ja laoruum. Oma teel laseb Savin vette tähiseid, et aidata ookeaniuurijatel Atlandi hoovusi paremini tundma õppida.

«Ilm on suurepärane. Laine on umbes ühe meetri kõrgune ja ma liigun 2-3 kilomeetrit tunnis,» lausus Savin telefoni teel AFP-le. «Praegu toimib minu kapsel väga hästi ja kuni pühapäevani lubab ilmateade ka soodsat tuult.»

Savin on endine sõjaväe langevarjur, kuid on töötanud ka pargivahi ja piloodina. Ta usub, et ainuüksi hoovustest piisab, et kanda tema vaiguga kaetud kihtpuidust kapsel 4500 kilomeetri kaugusele Kariibi mere saartele.

«Ehk Barbadosele, kuigi mulle meeldiks väga, kui see oleks prantsuse saar nagu Martinique või Guadaloupe,» viskas Savin nalja. «See lihtustaks paberitööd ja tünni tagasi toimetamist.»

Sisevaade Jean-Jacques Savini kapslisse.
Sisevaade Jean-Jacques Savini kapslisse. Foto: GEORGES GOBET / AFP

Tünn on kolme meetri pikkune ja 2,1 meetri laiune, kokku kuue ruutmeetri elamispinnaga. Tünni põhjas on illuminaator, mille kaudu Savin saab mööduvaid kalu vaadelda.

Laoruumi on ta aastavahetuseks varunud foie gras`d ja pudeli Sauternes` valget veini. Lisaks on tal pardal ka pudel punast veini, et 14. jaanuaril oma 72. sünnipäeva tähistada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles