Saksamaa tahab tõsta ÜRO Julgeolekunõukogu liikmete arvu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Heiko Maas ÜRO ees kõnelemas.
Saksa välisminister Heiko Maas ÜRO ees kõnelemas. Foto: Li Muzi / imago/Xinhua/Scanpix

Saksa välisminister Heiko Maas tegi ettepaneku tõsta ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmete arvu, et kajastada adekvaatsemalt praegust globaalset olukorda.

Saksamaa valmistub võtma tuleval aastal kohta Julgeolekunõukogu mitte-alalise liikmena. Maas teatas Twitteris, et ootused Saksamaale on praegu kõrgemad kui kunagi varem ning Saksamaa peab kindlalt jääma rahvusvahelise koostöö kursile.

Intervjuus uudisteagentuuriga dpa rõhutas välisminister, et ÜRO Julgeolekunõukogu vajab reformi, et suurendada selle alaliste liikmete arvu praeguselt viielt. Maasi sõnul on tänane Julgeolekunõukogu mudel aegunud.

«Ma arvan, et jõudude tasakaalu maailmas tuleks peegeldada palju adekvaatsemalt, kui seda tehakse täna,» lausus Maas, rõhutades, et Saksamaa peaks samuti kuuluma Julgeolekunõukogu alaliste liikmete hulka.

Lisaks Saksamaale on Julgeolekunõukogu laienemise eest aastaid seisnud näiteks Brasiilia, Jaapan ja India.

Kõik reformid peavad saama heakskiidu viielt alaliselt liikmelt – USAlt, Suurbritannialt, Prantsusmaalt, Hiinalt ja Venemaalt – ning ning kahelt kolmandikult ÜRO riikidelt. Enamus liikmeid on vastu vähemalt ühe riigi kandidatuurile, mis alalist kohta soovib.

Maasi sõnul on Saksamaa globaalne vastutus kasvanud ja riik on valmis võtma enda kanda suurema rolli rahvusvaheliste konfliktidega tegelemisel.

«Ilma Julgeolekunõukogu liikmesuseta oleme veelgi lähemal kriisidele ja konfliktidele – poliitiliselt kõneldes,» lisas Maas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles