Poola presidendi julgeolekunõunik: ränderaamistiku läbirääkimistel pidanuks valima teise tee

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi julgeolekunõuniku Bogusław Winidi sõnul toetab Poola ÜRO Julgeolekunõukogu reformimist.
Poola presidendi julgeolekunõuniku Bogusław Winidi sõnul toetab Poola ÜRO Julgeolekunõukogu reformimist. Foto: Sander Ilvest

Bogusław Winid, kes juhtis Poola suursaadikuna maailmaorganisatsiooni juures kampaaniat, mille järel saadi kuuendat korda ÜRO Julgeolekunõukogu (JN) mittealaliseks liikmeks, rakendab pika diplomaatilise karjääri jooksul omandatud kogemusi kodumaal, tegutsedes president Andrzej Duda välis- ja julgeolekunõunikuna.

Postimehele antud intervjuus ütles Winid, et ehkki Poola otsustas ÜRO globaalse ränderaamistikuga mitte liituda, mõjub Eesti heakskiitev otsus hästi meie kampaaniale saada ÜRO JNi mittealaliseks liikmeks.

Poola lükkas ÜRO globaalse ränderaamistiku tagasi. Kas see on tõesti nii halb dokument?

Ma ei osalenud küll läbirääkimistel, aga selleks, et dokument saaks olla efektiivne, peaksid selle kõik vastu võtma. Nende läbirääkimiste puhul polnud ilmselt kõige parem taktika, et suruti üht või teist vaatenurka. Sellised asjad tuleb lahendada konsensuslikult.

Algusest peale oli väga keeruline näiteks Ameerika Ühendriikidega ühist keelt leida, kuid ÜRO vaatenurgast on Ühendriigid ülimalt olulised.

Usun, et läbirääkimistel raamistiku üle võinuks valida teistsuguse tee, mis oleks olnud rohkem kaasav. Nii oleks ehk õnnestunud vältida lõhestumist, milleni oleme praeguseks jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles