Nigeeria kirdeosas vallutasid islamistid kaks sõjaväebaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boko Harami mahapõletatud Maiborti külas.
Boko Harami mahapõletatud Maiborti külas. Foto: AUDU MARTE / AFP

Islamistide äärmusrühmitus Boko Haram vallutas Nigeeria kirdeosas kaks Tšaadi järve ääres asuvat sõjaväebaasi, teatasid neljapäeval sõjaväeallikad.

Äärmuslaste kätte langes pärast ägedaid lahinguid Baga linnas asuv baas ja sellest viie kilomeetri kaugusele jääv baas nimega Mile 3.

"Meie väed olid suures arvulises vähemuses ja pidid taanduma. Terroristid viisid baasist minema suurel hulgal relvi ja laskemoona ning mitmed raketiheitjad," täpsustas sõjaväeametnik.

Kolmapäeval korraldasid Boko Haram mässulised Nigeeria kirdeosas varitsusrünnaku armeekonvoile, tappes 13 sõjaväelast ja ühe politseiniku. Põhja-Nigeerias ründasid islamistid möödunud reedel Gidan Haliluse ja Gidani asulaid, kus tapeti vähemalt 25 inimest.

Nigeeria kirdeosas põgenesid nädal tagasi sajad inimesed kodudest, kui islamistide äärmusrühmitus Boko Haram põletas maha Maiduguri lähedal asuva Maiborti asula. Sõjaväel õnnestus islamiäärmuslased hiljem põgenema lüüa ägedas lahingus, milles kasutati ka õhutoetust.

Islamistlik rühmitus alustas verist ülestõusu 2009. aastal Kirde-Nigeerias, kuid laienes pikkamööda teistesse regioonidesse ning naaberriikidesse Kameruni, Tšaadi ja Nigerisse.

2015. aastal jagunes rühmitus kaheks haruks, millest üks sõlmis sidemed äärmusrühmitusega Islamiriik (IS). Ainuüksi Nigeerias on Boko Haram tapnud viimase üheksa aastaga üle 27 000 inimese ja vägivalla tõttu on 1,8 miljonit inimest sunnitud kodudest põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles