Trump ähvardab sulgeda kogu piiri Mehhikoga (25)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ähvardas sulgeda täielikult kogu USA piiri Mehhikoga, kui seadusandjad ei nõustu rahastama piirimüüri ehitamist.

Trump väitis mitmes Twitteris avaldatud säutsus, et piiri sulgemine oleks kasuteenimisoperatsioon, sest riik kaotab Põhja-Ameerika Vabakaubanduse Lepingu (NAFTA) tõttu ülipalju raha. Tema avalduses saabusid ajal, mil USA valitsus töötab osalise koormusega Mehhiko ja USA vahele rajatava piirimüüri rahastamise küsimuse tõttu. Tööseisak jätkub tõenäoliselt 2019. aastal.

Demokraadid on keeldunud eraldamast raha piirimüüri ehitamiseks, andsid nad nõusoleku piirikaitse üldisemaks rahastamiseks. Trump aga keeldus nõudmisest taganema ja nõuab müüri jaoks 5,7 miljardit dollarit.

«Oleme sunnitud lõunapiiri täielikult sulgema, kuid takistavad demokraadid müüri lõpetamiseks raha ei anna ja meid koormavaid naeruväärseid immigratsiooniseadusi ei muuda,» säutsus Trump.

Valitsusametite osaline tööseisak algas laupäeval ja see mõjutab üheksat ministeeriumi ja kümneid föderaalameteid. Umbes 420 000 töötajat on seetõttu tööl palgata, samas kui 380 000 töötajat saadeti palgata puhkusele.

Tööseisak mõjutab ka mitmeid avalikke teenuseid. Suletud on mõned rahvuspargid, välja ei anta uusi föderaalseid üleujutuste vastaseid kindlustuspoliise ja seiskunud on ka mitu Trumpi ennast puudutavat kohtuasja.

Trump lubas juba 2016. aasta valimiskampaania käigus, et müüri eest maksab Mehhiko, kuid viimased peavad väidet naeruväärseks.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles