Läti kardinal: ma allkirjastasin vaid valge lehe, ülejäänu kirjutas sinna KGB (2)

TVNET/LETA
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti katoliku kiriku kardinal Janis Pujats.
Läti katoliku kiriku kardinal Janis Pujats. Foto: Zane Bitere/Scanpix

Peagi avalikkuse ette jõudvatest endise Läti riikliku julgeolekukomitee (KGB) dokumentidest leiab ka endise katoliku kiriku Riia peapiiskopi ja kardinali Jānis Pujatsi nime. See on kantud värbamata agentide toimikusse.

Siiani salajased Läti KGB agentuurtoimikud avalikustatakse 2019. aasta mais.

Erinevalt hiljuti avalikustatud aktiivsete KGB agentide kaartidest, olid toimikutes registreeritud kõik – nii endised agendid kui ka need, kes arvati agentide seast välja või keda ei õnnestunud värvata.

Jānis Pujatsi sõnul ei ole teda kunagi värvatud. Ent enne oma esimest välismaa-sõitu palus tollane usuküsimuste eest vastutav ametnik tal allkirjastada tühi paberileht.

«Ta lihtsalt pani mu ette valge lehe – palun, kirjutage alla. Mina mõtlesin, et mul seisab ees väga tähtis välissõit, esmakordselt koos delegatsiooniga… ja siin on see valge leht. Mul oli ükskõik, kirjutasin alla ja kõik. Aga tema juba rõõmustas, viis paberi minema ja kirjutas ise sinna, mõtles ise selle «Andrei» (Pujatsi varjunimi) välja ja nii edasi. Kui ta oleks öelnud, et pean nüüd koostööd tegema, siis oleksin sülitanud ning poleks üldse välismaale sõitnud,» ütles Pujats.

Kardinali sõnul kuulusid tema esimese välisvisiidi ajal delegatsiooni ka KGB informaatorid, kuid nende eest kõnelusi Vatikani ametiisikutega varjati.

Eksperdid on «KGB kottides» olnud dokumentidest tuvastanud ligi 80 isikut, kes olid seotud usuorganisatsioonidega. Pujats usub, et katoliku vaimulikke, kes julgeolekuga koostööd tegid, oli tegelikult väga vähe.

«Arvan, et neid, kes tõepoolest koostööd tegid, võib sõrmedel üle lugeda ning neil ei ole mingit õigustust,» ütles kardinal.

Teatavasti avalikustati 20. detsembril veebilehel kgb.arhivi.lv osa endise Läti KGB dokumentidest ehk nn KGB kottidest. Muu hulgas selgus, et KGB kaastöötajate hulgas olid endine peaminister Ivars Godmanis, praegune ülemkohtu kohtunik Ivars Bičkovičs ja nüüdseks surnud katoliku kiriku kardinal  Julijans Vaivods.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles