Xi: USA ja Hiina tahavad oma suhetes stabiilset edasiliikumist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Hiina president  Xi Jinping Buenos Aireses toimunud G20 kohtumisel.
USA president Donald Trump ja Hiina president Xi Jinping Buenos Aireses toimunud G20 kohtumisel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

USA ja Hiina liidrid tahavad kahe riigi suhetes stabiilset edasiliikumist, ütles Hiina president Xi Jinping laupäeval telefonivestluses USA presidendi Donald Trumpiga.

Xi sõnul töötavad Hiina ja USA detsembri algul sõlmitud kaubandusvaherahu tingimuste jõustamiseks, vahendas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Xi väljendas telefonikõnes lootust, et «mõlemad meeskonnad suudavad võimalikult ruttu kohtuda poolel teel ning jõuda leppeni, mis on kasulik mõlemale riigile», lisas Xinhua.

Washington ja Peking on kehtestanud teineteisele tariife rohkem kui 300 miljardi dollari väärtuses kaupadele ning kahe riigi kaubandussõda on ehmatanud maailma börse.

Kahe maailma suurima majandusega riigi suhted on «praegu elutähtsas etapis», lisas Xi.

«Hiina peab kahepoolsete suhete arendamist väga tähtsaks ning hindab USA poole soovi arendada koostööpõhiseid ja konstruktiivseid kahepoolseid suhteid.»

Pinged hakkasid taanduma siis, kui Trump ja Xi kohtusid Argentinas G20 tippkohtumise kõrvalt ning võtsid 90 päeva aega kaubandussõja lõpetamise läbirääkimisteks.

Sellele järgnesid positiivsed signaalid Hiinast ja USA-st ning Trump on hoidunud uute ähvarduste tegemisest.

Hiina tolliamet teatas reedel, et kiitis heaks USA riisiimpordid. Enne seda teatas Hiina riiklik toiduteravilja kokkuostja, et asus taas ostma USA sojaube.

Peking peatas ka USA autodele ja autoosadele 1. jaanuarist kehtima hakkama pidanud lisatariifide peatamisest. Hiina asus võtma sihikule ka intellektuaalse omandi vargust, mis on üks USA põhinõuetest.

Trump käivitas kaubandussõja, kuna polnud rahul Hiina kaubanduspraktikatega. Nendega pole rahu ka Euroopa Liit, Jaapan ja teised.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles