Kongo opositsioonikandidaadid ei allkirjastanud rahulepet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõjaväelased Kasai regioonis.
Kongo DV sõjaväelased Kasai regioonis. Foto: JUNIOR D. KANNAH / AFP

Kaks Kongo DV juhtivat opositsioonikandidaati keeldusid presidendivalimiste eelõhtul laupäeval allkirjastamast tõotust, mille eesmärk on ära hoida valimisjärgset vägivalda.

Aafrika valimisvaatlejatega kohtunud Martin Fayulu ja Felix Tshisekedi sõnul keeldusid nad lepet allkirjastamast pärast seda, kui ametiisikud jätsid sellesse sisse viimata ette pandud parandused.

Hääletajad peavad pühapäeval otsustama, kes vahetab presidendi kohal välja 18 aastat võimul olnud riigipea Joseph Kabila. Riigis pole rahulikku võimuvahetust nähtud alates iseseisvumisest 1960. aastal. 

Sõltumatu valimiskomisjon (CENI) on püüdnud kaht opositsiooni juhtkandidaati ning Kabila soosikut Emmanuel Ramazani Shadaryt veenda allkirjastama pakti vägivalla vältimisest pärast tulemuste väljakuulutamist. 

Leppe tekstis lubatakse jääda kindlaks rahumeelsete, läbipaistvate, vägivallatute valimiste põhimõttele, lausus komisjoni esimees Corneille Nangaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles