Washington: töö vägede väljatoomise nimel Süüriast on alanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: AP/Scanpix

USA välis- ja kaitseministeerium ning riikliku julgeoleku nõunik John Bolton esinesid mõne tunni jooksul eraldi avaldustega, milles rõhutatakse, et võimud juba kavandavad seda, kuidas Ühendriikide väed Süüriast välja tuua, vahendas laupäeval CNN.

Kõik kinnitasid, et kriitikast hoolimata on juba astutud samme sõdurite väljatoomiseks.

Kõigi kolme avalduse kohaselt töötab administratsioon oma võtmepartneritega USA vägede turvalise lahkumise koordineerimiseks Süüriast, märkis CNN. 

Bolton kirjutas Twitteris, et kavatseb sõita jaanuaris Iisraeli ja Türgisse ette valmistama järgmist etappi võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, kui Ühendriigid hakkavad Süüriast oma sõdureid koju tooma.

Varsti pärast Boltoni teadet tegi välisministeerium omapoolse avalduse, milles kinnitas Iisraeli õigust end kaitsta piirkondlike sammude eest, mis ohustavad Iisraeli ja selle kodanike julgeolekut. 

Kaitseministeeriumi säutsu kohaselt on USA vägede väljaviimine Süüriast läbimõeldud ja kontrollitud ning sõdurite julgeoleku tagamise nimel  tehakse kõik võimalik. 

Kuigi pole tõendeid, mis kinnitaksid nende avalduste koordineerimist, näib see administratsiooni püüuna esineda ühisrindena ajal, mil Trumpi on süüdistatud oma tähtsamate sõjaliste ja julgeolekunõunike soovituste eiramises.

President Donald Trump teatas detsembris ootamatult kõigi 2000 Süürias viibiva sõduri äratoomisest. Trump põhjendas otsust sellega, et IS on sisuliselt puruks löödud. Kuigi rühmitus on kaotanud pea kõik varem selle kontrolli all olnud alad, arvatakse riigis olevat tuhandeid selle džihadiste. 

Trumpi avalduse järel teatati kaitseminister Jim Mattise lahkumisest. Mattis põhjendas oma lahkumist sõnadega, et Trumpil on õigus saada endale kaitseminister, kelle vaated vastavad paremini presidendi omadele.

Ameti mahapanekust teatas ka Ühendriikide eriesindaja IS-i vastases koalitsioonis Brett McGurk.

Süüria kurdivõitlejad tegid reedel avalduse, milles kutsusid Süüria valitsust üles võtma tagasi kontrolli alade üle riigi põhjaosas, millelt nad taandusid, et kaitsta end tulevase "Türgi invasiooni" eest.

Vabariiklasest senaator Lindsey Graham hoiatas, et kurdi võitlejate asumine Süüria režiimi poolele on katastroof, sest uued konfliktid piirkondlike suurvõimude vahel võtavad surve IS-ilt. 

"Painaja Türgile ja lõpuks Iisraelile. Suured võitjad on Venemaa, Iraan/Assad ja ISIS," kirjutas Graham Twitteris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles