Colombia süüdistab Venezuelat presidendi tapmise vandenõus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia president Iván Duque.
Colombia president Iván Duque. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP/Scanpix

Colombia välisminister mõistis hukka väidetava vandenõu president Iván Duque tapmiseks ja ütles, et kinni on peetud kolm sõjarelvadega Venezuela kodanikku.

«Luure on juba mitu kuud uurinud võimalikke rünnakuid presidendi elule,» ütleb välisminister Carlos Holmes Trujillo ministeeriumi sotsiaalmeediasse postitatud videos.

Vandenõudega ühenduses on kinni peetud kolm relvastatud Venezuela kodanikku, lisab minister asjaolusid täpsustamata.

Süüdistuse taga võib olla Bogotá ja Caracase suhete pingestumine, mis on toonud kaasa vastastikuse ametnike väljasaatmise, ja Vene tuumapommitajate viibimine Venezuelas.

President Duque on kutsunud riike, kes kaitsevad demokraatiat, mitte tunnustama Nicolás Maduro valitsust, sest Venezuela president sai teise ametiaja valimistega, mida opositsioon boikoteeris ja rahvusvaheline kogukond võltsimistes süüdistas.

Maduro uus ametiaeg algab 10. jaanuaril.

Detsembri algul väitis Maduro, et USA plaanib koos Colombia parempoolse valitsuse ja Brasiilia presidendiks valitud paremäärmuslase Jair Bolsonaroga teda kukutada.

Duque valitsus on kinnitanud, et ei toeta sõjalist sekkumist Venezuelas, millega tal on 2200 kilomeetrit ühist piiri. 

Augustis ametisse astunud parempoolne Duque on lubanud Venezuela diktatuurirežiimi diplomaatiliselt isoleerida. 

Colombia on peamine riik, kuhu majanduskriisis Venezuela elanikud põgenevad. ÜRO andmetel on alates 2015. aastast Venezuelast põgenenud 2,3 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles