Briti luurajad loodavad kinni nabida maailma tagaotsituima naise (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samantha Lewthwaite.
Samantha Lewthwaite. Foto: / AP/Scanpix

Maailma tagaotsitum naine, Suurbritanniast pärit ema, kes vastutab ligi 400 inimese surma eest, varjab end Briti julgeolekutöötajate arvates Jeemenis, vahendab Daily Mail.

Briti luurajad arvavad , et «Valge Lese» hüüdnime saanud 35-aastase Samantha Lewthwaite peidab end Jeemenis. Teda on taga otsitud ligi seitse aastat. Arvatakse, et endise Briti sõduri tütart kaitsevad Al-Shabaabi džihadistid.

Samantha Lewthwaite'i dokument. 
Samantha Lewthwaite'i dokument. Foto: HANDOUT / REUTERS

Tõenäoliselt põgenes Lewthwaite sõjast laastatud Jeemenisse pärast seda, kui teda seostati Keenias ja Somaalias aset leidnud julmustega. Luureagendid usuvad, et ta külastas hiljuti Araabia Ühendemiraatides asuvat Dubaid ja ta võib kavandada uusi terrorirünnakuid, sealhulgas rünnakut Londonis.

Viimane info tema kohta saabus Briti luureagentuuri MI6 agendilt Keenia pealinnast Nairobist, kus ühel agendil õnnestus värvata üks Lewthwaite’ile lähedalseisev isik.

Samantha Lewthwaite.
Samantha Lewthwaite. Foto: HANDOUT / REUTERS

Valge Lesk oli abielus nn 7/7 pommitaja Germaine Lindsayga, kes tappis 2005. aastal Londoni metroos aset leidnud terrorirünnakus 26 inimest.

Samantha Lewthwaite.
Samantha Lewthwaite. Foto: / AP

Interpol andis Lewthwaite’i suhtes välja vahistamiskäsu pärast seda, kui teda seostati Keenias 2013. aastal korraldatud terrorirünnakuga Westgate Mallile. Surma sai 71 ja viga 200 inimest.

Lisaks on ta luurajate sõnul seotud ka teiste julmustega, sealhulgas 148 inimese mõrvas püssimeeste käte läbi 2015. aastal. Usutakse, et Jeemenis on ta värvanud naisdžihadiste 300-naelase pistisega. Tegu on Jeemeni perede jaoks üüratu summaga.

Londoni ülikooli lõpetanud Lewthwaite on tõenäoliselt oma väljanägemist iluoperatsioonidega muutnud ja kaalus juurde võtnud, et märkamatuks jääda. Ta vandus, et kasvatab oma neli last, kel on erinevad isad, üles džihadistidena.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles