Britid taotlevad massiliselt Iiri passe (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri passiga mees.
Iiri passiga mees. Foto: PAUL FAITH / AFP / Scanpix

Iirimaa passi taotlevate brittide arv on tõusnud Brexiti referendumist alates rekordiliselt kõrgele.

Lõppeval aastal kasvas Iiri passi taotlevate brittide arv 22 protsendi võrra, lausus Iirimaa välisminister täna. Kokku on Brexiti referendumist alates Iiri passi iga-aastaste taotlejate hulk kasvanud enam kui kaks korda.

Sel aastal soovis Iirimaa abiga ELi kodakondsuse säilitada 100 000 britti, eelmine aasta oli see arv 81 000 ning enne Brexiti referendumit 2015. aastal 46 000 inimest.

Iiri passi võivad taotleda kõik, kes on sündinud Iirimaal või Põhja-Iirimaal või kellel on iirlasest vanem või vanavanem. Kokku elab passiõiguslikke inimesi Suurbritannias umbes kuus miljonit.

Ühendkuningriik peaks lahkuma Euroopa Liidust tuleva aasta 29. märtsil, kuid segadused lahkumisleppe ja ettevalmistuste osas tekitavad paljudes brittides muret, et neile ei suudeta tagada samu õigusi, mis neil on Euroopa Liidu kodanikena.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles