Ohvrite arv Süürias jäi tänavu sõja väikseimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Süüria sisepõgenik end lõkke juures soendamas.
Väike Süüria sisepõgenik end lõkke juures soendamas. Foto: RAMI AL SAYED / AFP/Scanpix

Süüria ligi kaheksa aastat kestnud konfliktis oli ohvrite arv 2018. aastal seni väikseim, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Sel aastal sai 2011. aastal puhkenud konflikti tagajärjel Süürias surma 19 666 inimest. Neist 6349 olid tsiviilisikud ja 1437 lapsed, teatas vabaühendus.

2017. aastal sai sõjas surma üle 33 000 inimese. Surmasaanute arv oli kõrgeim 2014. aastal - 76 000 -, kui ISIS kuulutas Süürias ja Iraagis välja oma kalifaadi.

Poiss Põhja-Süürias Manbijis turul peterselli müümas. 
Poiss Põhja-Süürias Manbijis turul peterselli müümas. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Keskus tugineb Süüria kodusõja dokumenteerimiseks suurele Süürias asuvate allikate võrgustikule. «2018. aasta oli väikseima hukkunute arvuga aasta konflikti algusest saati,» ütles vabaühenduse juht Rami Abdel Rahman uudisteagentuurile AFP.

«Aasta esimeses pooles hukkunutest enamik sai surma opositsiooni aladel, kaasa arvatud Ida-Ghoutas aset leidnud režiimivägede ja Venemaa pommitamistes,» lausus Abdel Rahman.

«Enamik aasta teises pooles hukkunutest sai surma koalitsiooni õhulöökides,» lisas ta USA juhitavale ISISe- vastasele koalitsioonile viidates. 

Türgi toetatud Süüria võitlejad mässuliste kontrolli all olevas Qirata linnas. 
Türgi toetatud Süüria võitlejad mässuliste kontrolli all olevas Qirata linnas. Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP

2018. aasta esimestel kuudel korraldasid režiimiväed ja Venemaa pealetungi mässuliste ja pühasõdalaste kantsidele Damaskuses ja selle ümbruses. Veriseim pealetung korraldati Ida-Ghoutas, mis asub Damaskusest idas ja oli aastaid piiramisrõngas.

Viimastel kuudel on sõjategevus olnud aktiivseim Ida-Süüria rindejoonel, kus süüria kurdide ja araablaste ühendus sõdib USA toel ISISe viimaste kantside vastu. Kurdide juhitud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) käivitasid koos USA juhitud koalitsiooniga seal pealetungi 10. septembril.

Süüria diktaatorit Bashar al-Assadi kujutav pilt Aleppos.
Süüria diktaatorit Bashar al-Assadi kujutav pilt Aleppos. Foto: Mikhail Voskresenskiy / Scanpix

Iraagi piiri juures mööda Eufrati jõge asuvaid ISISe alasid kaitsvad pühasõdalased on osutanud jõulist vastupanu, kuid see näib lagunevat.

Vaatluskeskuse andmeil kontrollivad Damaskus ja selle liitlased 60,2 protsenti Süüria territooriumist ning SDF 28,8 protsenti.

SDFi alasid Süüria põhjaosas ähvardab Türgi pealetung ning kurdid kutsusid eelmisel nädalal endale appi neid alasid kaitsma Süüria valitsusväed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles