Xi ähvardas kasutada vajadusel Taiwani Hiinaga taasühendamiseks jõudu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping täna Pekingis kõnet pidamas.
Hiina president Xi Jinping täna Pekingis kõnet pidamas. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / POOL / EPA / SCANPIX

Taiwani taasühendamine Mandri-Hiinaga on vältimatu ja Peking ei välista sõjalise jõu kasutamist saare vastu, ütles Hiina president Xi Jinping täna. 

«Hiina peab olema ühtne ja Hiina saab ühtseks... see on vältimatu tingimus Hiina rahva suureks noorenemiseks uuel ajastul,» lausus Xi kõnes, mis oli pühendatud Taiwanile 1979. aastal saadetud sõnumile, milles Peking kutsus ühinemisele ja tegema lõppu sõjalisele vastasseisule. 

Xi sõnul ei anna Peking ühtegi lubadust sõjalise jõu kasutamisest loobumise kohta ja jätab endale õiguse rakendada kõiki vajalikke meetmeid Taiwani separatistlike tegevuste ja välisjõudude vastu, kes taasühendamisesse sekkuvad. 

Hiina president kirjeldas oma kõnes Taiwani taasühendamist põhimõttel «üks riik, kaks süsteemi», mis kaitseks Taiwani kaasmaalaste huve ja heaolu. 

Peking näeb 1949. aasta kodusõja järel Mandri-Hiinast eraldunud Taiwanis endiselt oma territooriumi osa, mis vajaduse korral jõuga taasühendatakse.

Taiwan peab ennast suveräänseks riigiks ja tal on oma rahvusvaluuta, poliitiline ja kohtusüsteem, kuid saareriik pole ennast kunagi iseseisvaks kuulutanud. 

Hiina ja Taiwani suhted on halvenenud pärast seda, kui 2016. aasta mais sai Taiwani presidendiks Tsai Ing-wen. Suhete halvenemise peapõhjus on Tsai valitsuse keeldumine Taiwani nn ühe Hiina osaks tunnistamisest.

Hiina on viimasel ajal hakanud Taiwani ümbruses jõulisemalt sõjaväeõppusi läbi viima ning võtnud sihikule saare ametlikud liitlased. Taiwaniga diplomaatilistes suhetes olevate riikide arv on pärast Tsai ametisse astumist viie võrra kahanenud ja neid on järel vaid 17.

Eile hoiatas Tsai, et Taiwani rahvas ei loobu kunagi saareriigis tagatud vabadustest, mis Hiinas ei kehti. Peking peab austama 23 miljoni inimese nõudmist vabaduse ja demokraatia järele ja kasutama rahumeelseid ja võrdseid tingimusi meie erimeelsuste haldamiseks, sõnas Taiwani president. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles