Romney: Trumpi isikuomadused on presidendi ametiks puudulikud (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklane Mitt Romney alustab peagi tööd Utah osariigi senaatorina.
Vabariiklane Mitt Romney alustab peagi tööd Utah osariigi senaatorina. Foto: George Frey / AFP / Scanpix

Peagi senaatorina tööd alustav USA vabariiklaste endine presidendikandidaat Mitt Romney kritiseeris eile teravalt president Donald Trumpi, öeldes, et ta pole suutnud kerkida oma ametikoha nõuete tasemele. 

Romney kritiseeris presidenti vahetult enne seda, kui ta alustab Utah osariigi senaatorina tööd uues kongressis, kus esindajatekojas on enamus demokraatide ja senatis vabariiklaste käes.

Tema märkused annavad tunnistust sellest, et Massachusettsi osariigi endine kuberner tahab senatis võtta üle Trumpi häälekast kriitikust, vabariiklasest Jeff Flake'ist vabaneva rolli. Senaator Flake lahkub ametist homme.  

USA meedia hinnangul on Romney sõnavõtt tekitanud koguni küsimusi selle kohta, kas ta kavatseb 2020. aastal presidendivalimiste vabariiklaste eelvalimistel Trumpi vastu kandideerida. 

«Olukorras, kus rahvas on nii lõhestunud, tige ja vihane, on asendamatu presidendi eeskuju iseloomuomaduste koha pealt,» kirjutas Romney päevalehes The Washington Post ilmunud arvamusloos. «Just selles vallas on ametisolija vajakajäämised kõige selgemalt ilmsiks tulnud.» 

2016. aasta presidendivalimiste kampaania ajal nimetas Romney Trumpi petiseks ja võltsiks.

Seejärel on kahe mehe suhted soojenenud ning eelmisel aastal tänas Romney Trumpi tema kandidatuuri toetamise eest Utah senatikoha valimistel. 

Romney märkis arvamusloos, et ei toetanud Trumpi 2016. aastal vabariiklaste presidendikandidaadina, ja kirjutas, et oli lootnud Trumpi kampaanialt sõimavast stiilist hoidumist, kuid seda ei juhtunud. 

Ta leidis enda sõnul algselt julgustust sellest, et Trump tõi valitsusse kindla käega inimesed nagu James Mattise kaitseministrina ja John Kelly oma administratsiooniülemana. 

«Kõike arvestades, tema käitumine viimasel kahel aastal ja eriti tema teod eelmisel kuul tõestavad, et president ei ole tõusnud oma ametikoha kõrgusele,» kirjutas Romney. 

Eriti häiriv oli tema sõnul Trumpi käitumine detsembris, kui ta teatas ootamatult USA vägede väljaviimisest Süüriast, mis tõi kaasa Mattise ametist lahkumise. 

«Trumpi presidentuur tegi detsembris läbi tugeva languse,» kirjutas endine presidendikandidaat. 

Romney lubas kohelda senaatorina Trumpi nii, nagu ta kohtleks iga presidenti, olgu ta vabariiklane või demokraat. 

«Ma ei kavatse kommenteerida iga säutsu või eksimust,» kirjutas ekskuberner. «Aga ma võtan sõna tähtsate avalduste või tegude vastu, mis on lõhestavad, rassistlikud, seksistlikud, immigrantidevastased, ebaausad või demokraatlikele institutsioonidele hävitavad.» 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles