Iraak, Shell ja Mitsubishi lõid uue energiafirma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli juhatuse esimees Peter Voser (keskel), Iraagi naftaminister Abdulkarim al-Luaybi (paremal) ja Mitsubishi asepresident Tetsuro Kuwabara
Shelli juhatuse esimees Peter Voser (keskel), Iraagi naftaminister Abdulkarim al-Luaybi (paremal) ja Mitsubishi asepresident Tetsuro Kuwabara Foto: SCANPIX

Iraak kirjutas alla lepingu Royal Dutch Shelli ja Mitsubishiga uue firma loomiseks.

Lepingu järgi rajatakse ühine gaasifirma Basra Gas Company, millest 51 protsenti kuulub Iraagile, 44 Shellile ja viis protsenti Mitshubishile, edastab Helsingin Sanomat.

Lepingu sõlmisid Shelli juhatuse esimees Peter Voser, Iraagi naftaminister Abdulkarim al-Luyabi ja Mitsubishi asepresident Tetsuro Kuwabara.

Firma hakkab tootma ja tarnima gaasi, mis saadakse Lõuna-Iraagis Basras asuvalt kolmelt suurelt naftaväljalt kõrvalsaadusena.

Siiani on pool maa seest vabanenud gaasist õige tehnika puudumise tõttu ära põletatud.

Iraagi ja kahe firma vaheline leping kehtib 25 aastat ja selle väärtus on 17 miljardit dollarit (13 miljardit eurot).

Enamik saadavast gaasist läheb Iraagi kasutusse, kuid plaanitakse ka gaasi eksporti.

Shellile on nüüd sõlmitud leping kolmas alates ajast, mil USA ja ta liitlased Iraagi okupeerisid.

 Iraak riigistas nafta – ja gaasitootmise juba 1970. aastatel.

Iraagi ja Shelli vahelised läbirääkimised said alguse juba 2008. aastal kui sõlmiti eelleping, kuid pärast seda plaani elluviimine takerdus.

Iraagi parlament peab Shelli ja Mitsubishiga sõlmitud lepingu veel ratifitseerima. Basra piirkonna võimud nõuavad, et sealt pärit nafta ja gaas jääks Basrasse ja Iraaki kohalike vajaduste rahuldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles