Prantsuse politsei pidas kinni protestivate kollavestide juhi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kollavestide liidreid Eric Drouet' 22. detsembril Pariisis toimunud meeleavaldusel.
Üks kollavestide liidreid Eric Drouet' 22. detsembril Pariisis toimunud meeleavaldusel. Foto: Yann Bohac / SIPA / Scanpix

Politsei pidas eile õhtul Pariisis kinni ühe valitsusvastaste nn kollavestide liidri, veoautojuhi Eric Drouet, keda süüdistatakse loata protestiaktsiooni korraldamises.

Drouet, keda ootab juba kohus ühel varasemal meeleavaldusel relva kandmise eest, tabati teel Champs-Élysées'le, kus detsembris leidsid aset rängimad protestijate ja politsei kokkupõrked.

«Seda nimetatakse õigusriigi põhimõtete austamiseks,» ütles majandusminister Bruno Le Maire vasakopositsiooni pahameele pälvinud kinnipidamist õigustades. «On normaalne, et kui sa rikud vabariigi seadusi, pead tagajärgedega arvestama.»

Eile õhtul oli mõnikümmend meeleavaldajat kogunenud Triumfikaare lähedal asuva McDonald'si söögikoha ette ja ootas seal Drouet'd.

Televisioonis kollavestide eeskõnelejana esinenud veoautojuht Drouet oli kutsunud Facebooki pandud videos rahvast taas tänavatele.

Protestid said alguse novembris kütuse hinnatõusu vastastest meeleavaldustest ja levisid üle kogu Prantsusmaa, kasvades üle mässuks president Emmanuel Macroni poliitika ja juhtimisstiili vastu.

Protestijad on korduvalt rikkunud seadust, mis käsib meeleavaldused eelnevalt registreerida, ja neil on nii Pariisis kui teistes suuremates linnades tekkinud kokkupõrkeid politseiga.

Drouet peeti detsembris kinni, kuna tal oli ühel meeleavaldusel kaasas puust kepp. Tal tuleb astuda 5. juunil kohtu ette süüdistatuna «keelatud D-kategooria relva kandmises».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles