Tsunami põhjustanud Indoneesia vulkaani kraatrist on varingu järel saanud laht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anak Krakatau vulkaan on jätkanud purskamist ka uuel aastal.
Anak Krakatau vulkaan on jätkanud purskamist ka uuel aastal. Foto: ANTARA FOTO / REUTERS / SCANPIX

Indoneesia hädaolukordade ameti teatel on jõulude eel hiidlaine põhjustanud vulkaani Anak Krakatau varingu järel tulemägi kaotanud üle kahe kolmandiku oma ruumalast ja kõrgusest.

Seni on ilm Indoneesia Sunda väina kohal olnud pidevalt pilvine, kuid nüüd on ettevõtte Planet Labs suutnud saada selged satelliidipildid vulkaani varingust. Neilt on näha, et enne varingut ligi 340-meetri kõrguse vulkaani kraater on täielikult murdunud ning selle varisenud külje juurde on moodustunud väike laht.

Tsunami eel vajus ookeanisse 64 hektari suurune tükk vulkaani küljest. Järgnenud nädala jooksul toimunud vulkaanipursetes kaotas Anak Krakatau oma ruumalast 150–180 miljonit kuupmeetrit.

Indoneesia vulkanoloogiliste ja geoloogiliste ohtude keskuse raporti kohaselt on tulemäe ruumala nüüd vaid 40–70 miljonit kuupmeetrit.

Indoneesia Jaava provintsist umbes 50 kilomeetri kaugusel läänes asuv vulkaan kaotas oluliselt ka kõrgust: varem 338 meetrit üle merepinna ulatunud mägi on nüüd vaid 110 meetrit kõrge.

22. detsembril Sumatra ja Jaava saare rannikut tabanud hiidlaines sai surma umbes 430 inimest, tuhanded on jäänud kodutuks.

Varing toimus täiskuuööl tõus ajal ning parasjagu sadas ka rohkelt vihma, mis kõik suurendas katastroofi võimsust – rannikule uhtunud hiidlained ulatusid kolme meetrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles