Saksa kino lubab paremradikaalid tasuta holokaustifilmi vaatama (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kino lubab parempopulistliku erakonna AfD liikmed tasuta filmi «Schindleri nimekiri» vaatama.
Kino lubab parempopulistliku erakonna AfD liikmed tasuta filmi «Schindleri nimekiri» vaatama. Foto: Rights Managed / AMBLIN ENTERTAINMENT / UNIVERSAL / Scanpix

Saksamaa lääneosas asuv kino otsustas anda tasuta kinopiletid kõigile parempopulistliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) liikmetele, et nad saaksid vaadata holokausti-teemalist filmi «Schindleri nimekiri».

Cinexx kino Hachenburgi linnas otsustas 27. jaanuaril, mis on holokausti ohvrite rahvusvaheline mälestuspäev, näidata holokausti-teemalist filmi «Schindleri nimekiri», mis kujutab Euroopa juutidele Teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa poolt okupeeritud Poolas osaks saanud kannatusi.

Kui tavaliselt on kinopileti hind 7 eurot, siis sel korral tagatakse kinoseansile tasuta sissepääs kõigile parempopulistliku partei AfD liikmetele. Otsust põhjendati asjaoluga, et erakond on oma sõnavõttudes viidanud holokaustile kui vähetähtsale sündmusele.

AfD kino sammu üle ei rõõmustanud. «Meile tundub asjaolu, et erakonda seostatakse holokaustiga, juutide massitapmisega, seletamatu eksitusena,» ütles partei Rheinland-Pfalzi liidumaa üksus kino teadet kommenteerides.

Kino omakorda kinnitas, et ei soovi nad erakonda laimata, vaid üksnes luua AfD liikmete seas arutelu holokausti üle. 

«Meie eesmärk ei ole panna kedagi tundma end rünnaku alla sattununa, see oleks meie jaoks vastuvõetamatu. Me ei ütle, et AfD valijad on natsid. See, kas keegi tunneb vajadust ajaloolise valgustatuse järele, jääb igaühe enda otsustada,» kirjutas kino avalduses. «Siiski tundub meile, et AfD parteiprogramm püüab vähendada tollaste sündmuste tähtsust.»

Seejuures lisas kino, et nad tagavad sageli mõningatele seanssidele tasuta sissepääsu, et meelitada kinno teatud konkreetseid inimesi, olgu nendeks siis näiteks migrandid või noored.

Otsus kinkida tasuta kinoseanss holokausti-teemalisele filmile just erakonna AfD liikmetele, võib tuleneda asjaolust, et partei kaasjuht Alexander Gauland nimetas suvel 12 aasta pikkust Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) diktatuuri «linnusitaks» Saksamaa tuhandeaastases ajaloos. 

Veel üks AfD juhtfiguure, Björn Höcke, ütles eelmisel aastal, et Berliinis asuv holokausti ohvrite mälestusmemoriaal on «häbimemoriaal» ja Teise maailmasõja sündmusi meenutades tuleks teha kannapööre ning keskenduda rohkem sakslastest sõjaohvritele ja sakslaste kannatustele.

«Schindleri nimekiri» on seitsme Oskariga pärjatud holokaustidraama. See jutustab loo ettevõtjast Oskar Schindlerist, kes päästis ligikaudu 12 000 Krakówi juudi elu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles