Moskvas vahistatud ameeriklaselt leiti väidetavalt salajast luureinfot (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvas vahistatud Paul Whelan.
Moskvas vahistatud Paul Whelan. Foto: WHELAN FAMILY / HANDOUT / EPA / SCANPIX

Moskvas vahistatud endiselt USA merejalaväelaselt Paul Whelanilt leiti väidetavalt USB-pulk, mis sisaldas nimekirja salajase Vene riigiameti töötajatest. Süüdimõistva otsuse korral ootab Whelani kuni 20 aasta pikkune vangistus.

Vene uurijad esitasid USA kodanikule Paul Whelanile ametliku süüdistuse luuramises, mis võib tuua süüdimõistva otsuse korral kuni 20 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Väidetavalt vahistati Whelan vaid mõni minut pärast USB-pulga saamist, mis sisaldas nimesid ülisalajase Vene riigiameti töötajatest.

Uudisteagentuuri Rosbalt väitel sai 48-aastane ameeriklane andmekandja Venemaa kodanikult, kes külastas teda Moskvas hotelli Metropol numbritoas.

Agentuuri väitel tungisid vahetult pärast kohtumist Whelani tuppa FSB ametnikud, kes ameeriklase vahistasid. Rosbalt ei täpsustanud, mis juhtus venelasega, kes Whelanile andmekandja toimetas.

Whelan alustas väidetavalt võimalike Vene informantidega suhtlemist internetifoorumite vahendusel ligi kümme aastat tagasi.

Whelan lükkas süüdistuse tagasi ja tema advokaat Vladimir Žerebenkov taotles kohtult oma kliendi vabastamist.

Moskva Lefortovo ringkonnakohus otsustas 29. detsembril võtta Whelan eelvangistusse vähemalt 28. veebruarini. 

Venemaa pidas Whelani kinni eelmisel reedel. USA suursaadik Venemaal Jon Huntsman noorem kohtus Whelaniga Lefortovo vanglas eile.

Whelan on endine merejalaväelane, kes töötab rahvusvahelise turvajuhina US autoosadefirmas BorgWarner. Tema kaksikvenna Davidi sõnul läks Paul Moskvasse, sest ta kutsuti sõbra pulma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles