Briti ülikoolijuhid hoiatavad leppeta Brexiti eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi lipud.
Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi lipud. Foto: AFP / Scanpix

Briti kõrgkoolide juhid hoiatasid reedel, et Euroopa Liidust lahkumine ametliku leppeta oleks üks suurimaid ohte, millega Ühendkuningriigi ülikoolid eales silmitsi on seisnud.

Avalikus kirjas seadusandjate poole märkisid kollektiivselt enam kui 150 kõrgkooli esindavate organisatsioonide -- Universities UK, Russell Group, Guild HE, Million Plus ja University Alliance -- juhid, et leppeta Brexit võib anda akadeemilise, kultuurilise ja teadusalase tagasilöögi, millest toibumine võtab aastakümneid.

"Meie 50 000 EL-i töötajat ja 130 000 EL-i üliõpilast, rääkimata 15 000-st Euroopas õppivast ÜK tudengist, on uuel aastal silmitsi märkimisväärse määramatusega oma tuleviku suhtes," seisab kirjas. 

"Ohus on elutähtsad teadussidemed uutest vähiravimeetoditest kuni uute tehnoloogiateni võitluses kliimamuutuste vastu," hoiatasid ülikoolijuhid. 

Briti seadusandjad peaksid peaminister Theresa May lahkumisleppe üle hääletama hiljem sel kuul ning põrumine jätab kogu protsessi õhku, suurendades võimalusi, et Ühendkuningriik lahkub 29. märtsil EL-ist ilma leppeta, lisatakse kirjas.

Kirja autorid ärgitasid valitsust näitama üles vajalikku sihikindlust leppe tagamisel.

"Me taotleme ka kinnitust, et valitsus asendab teadusrahastuse allikad, millest meid võib-olla märtsi lõpust kõrvale jäetakse," märkisid ülikoolijuhid. 

Briti ülikoolid on saanud 11,4 miljardit eurot osana 2014. aastal alanud EL-i teadusprogrammist Horizon 2020.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles