USA hoiatas Hiinasse reisivaid ameeriklasi võimude omavoli eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeerium hoiatas Hiinasse reisivaid kodanikke võimude omavoli eest.
USA välisministeerium hoiatas Hiinasse reisivaid kodanikke võimude omavoli eest. Foto: Fred Dufour / AFP / Scanpix

USA hoiatas eile ameeriklasi, et nad võivad Hiinat külastades silmitsi seista võimude omavolilise tegevusega, viidates seejuures mitme Kanada kodaniku kinnipidamisele Hiinas. 

Ühendriikide välisministeerium jättis reisisoovitust uuendades kehtima varasema juhtnööri, mille järgi peaksid ameeriklased ilmutama suuremat ettevaatlikkust, kuid ei keelanud riiki reisimist otsesõnu ära. 

Samas hoiatas välisametkond kohalike seaduste omavolilise jõustamise ja ootamatu riigist lahkumise keelu eest, samuti hiina päritolu USA kodanike ahistamise eest. 

«Enamikul juhtudel saavad USA kodanikud lahkumiskeelust teadlikuks alles siis, kui püüavad Hiinast lahkuda ning puudub meetod keelu kestvuse väljaselgitamiseks,» teatas ministeerium. «Lahkumiskeeluga USA kodanikke on ahistatud ja ähvardatud.» 

Välisministeerium manitses ameeriklasi hoidma end kursis viimasel hetkel kehtestatud turvakontrollide ja liikumiskeeldudega Xinjiangis ja Tiibetis, Hiina kahes vähemuste enamusega piirkonnas, mille üle Peking on püüdnud kehtestada ranget kontrolli. 

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo ütles teleusutluses vastuseks küsimusele uuendatud reisisoovituse kohta, et välisministeerium tahab, et ameeriklased mõistaksid riski, kuid reisiksid sinna ka edaspidi, kui see on kohane. 

«Me tahtsime anda neile teada, et riskid on suurenenud selle koha pealt, kuidas Hiina võimud riigi külastajaid kohtlevad,» lausus Pompeo.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang nimetas Ühendriikide antud hoiatust asjatuks. «USA võimude väljastatud reisihoiatus, ausalt öeldes, ei lähe mitte,» lausus Lu. «Hiina jaoks on Hiinat külastavad väliskodanikud, eriti USA kodanikud, alati teretulnud ja ta kaitseb nende turvalisust ja õigusi, sealhulgas vabadust riiki siseneda ja lahkuda.»

Hiinas on pärast Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou vahistamist 1. detsembril Kanadas kinni peetud 13 Kanada kodanikku, kellest kaheksa on hiljem vabastatud.

Nende seas on 10. detsembril vahistatud endine diplomaat Michael Kovrig ja konsultant Michael Spavor, keda Hiina kahtlustab riiklikku julgeolekut ohustavates tegevustes. Mõnede vaatlejate hinnangul on Kovrigi ja Spavori kinnipidamine vastusamm Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou vahistamisele.

Eelmisel aastal vastas Hiina USA reisisoovitusele omapoolsete juhistega Ühendriikidesse reisivatele hiinlastele, hoiatades neid massitulistamise ohu ja kulukate tervishoiuteenuste eest. 

Suurenevatest poliitilistest pingetest hoolimata on Hiina ja USA kummagi riigi kodanike jaoks reisisihtkohad number üks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles