Saksa paremradikaalse erakonna kontori juures toimus plahvatus (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) Döbelni kontori juures toimus plahvatus.
Erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) Döbelni kontori juures toimus plahvatus. Foto: SOEREN MUELLER / EPA / Scanpix

Paremradikaalse erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) Döbelni linnas asuva kontori juures toimus plahvatus. Politsei uurib, kas tegemist oli poliitilistel motiividel toime pandud rünnakuga.

Politsei sõnul plahvatas eile õhtul kella poole kaheksa paiku seni tundmatu aine ühe kontorihoone ees, kus on ka erakonna AfD ruumid. 

Plahvatuse tagajärjel said viga hoone uksed ja aknad, samuti maja ees parkinud autod. Ükski inimene plahvatuses viga ei saanud.

Plahvatus Döbelni linnas leidis aset kella poole kaheksa paiku õhtul erakonna AfD kontorihoone ees.
Plahvatus Döbelni linnas leidis aset kella poole kaheksa paiku õhtul erakonna AfD kontorihoone ees. Foto: SOEREN MUELLER / EPA / Scanpix

Politsei ei avaldanud infot võimalike kahtlusaluste kohta. Samas kinnitasid võimud, et uuritakse plahvatuse võimalikku poliitilist motiivi.

Saksimaa liidumaa asepeaminister Martin Dulig mõistis rünnaku hukka. Ta kirjutas Twitteris, et AfD kontorihoone rünnakut ei õigusta miski. 

«Vägivald ei kuulu Demokraatia juurde. AfD vastu tuleb võidelda poliitiliselt ja mitte lõhkeainetega. See rünnak aitab AfD-d ja kahjustab demokraatiat,» kirjutas Dulig.

Erakond AfD kommenteeris Dulingi arvamust, et rünnak aitab parteid, teatava hukkamõistuga. «Kui kangekaelne, ebainimlik ja empaatiavõimetu peab inimene olema, et midagi sellist öelda?»

Tegemist pole esimese korraga, kui rünnatakse AfD kontorihoonet. Eelmisel aastal langesid kuritegevuse ohvriks erakonna kontorid Bornas, Chemnitzis ja Dresdenis.

Erakonda AfD peetakse parempopulistlikuks ja kohati ka paremäärmuslikuks. Partei on pälvinud tähelepanu vastuoluliste seisukohtadega holokausti ja Natsi-Saksamaa suhtes. 

Näiteks nimetas erakonna kaasjuht Alexander Gauland nimetas möödunud suvel 12 aasta pikkust Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei (NSDAP) diktatuuri «linnusitaks» Saksamaa tuhandeaastases ajaloos ja erakonna teine juhtfiguur, Björn Höcke, ütles, et Berliinis asuv holokausti ohvrite mälestusmemoriaal on häbimemoriaal ja Teise maailmasõja sündmusi meenutades tuleks teha kannapööre ning keskenduda rohkem sakslaste kannatustele.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles