Läti võimuliidu võivad panna kokku viis erakonda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis võivad kõnelused valitsuskoalitsiooni moodustamiseks lõppeda viie erakonna võimuliidu moodustamisega.
Lätis võivad kõnelused valitsuskoalitsiooni moodustamiseks lõppeda viie erakonna võimuliidu moodustamisega. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Läti erakonnad Uus Ühtsus, Rahvuslaste Ühendus, Arengu Eest/Poolt ja Uus Konservatiivne Partei (JKP) ei lükanud tagasi erakonna KPV LV seatud tingimusi, mis tähendab, et lõunanaabrid võivad moodustada viie parteiga koalitsioonivalitsuse.

KPV LV esitas Kariņši eestvedamisel moodustatava nelja erakonna võimuliiduga liitumiseks viis tingimust: KPV LV peab saama välisministeeriumi parlamendisekretäri koha ja parlamendi majanduspoliitika komisjoni juhi koha; uus valitsus ei tohi luua uusi ministeeriume; peaministriks peab saama Kariņš; ning KPV LV peab saama õiguse osaleda haldusreformi otsustamisprotsessis.

Kariņš tahtis teistelt võimalikelt koalitsioonipartneritelt vastust KPV LV nõudmistele täna hommikuks ja nii Rahvuslaste Ühendus, Arengu Eest/Poolt ja Uus Konservatiivne Partei (JKP) ei lükanud KPV LV nõudmisi tagasi.

Seejuures ollakse valmis loobuma rahvastikuministri ametikoha loomisest, kuigi varem oli Kariņš teinud ettepaneku selle ametiposti loomiseks ja andmiseks Imants Parādnieksile Rahvuslaste Ühendusest. 

Rahvuslaste Ühendus teatas täna, et nende jaoks ei ole oluline tingimata ministrikoht vaid kinnitus, et rahvastiku küsimused jäävad valitsuse prioriteediks. Seetõttu ollakse nõus ka rahvastikusekretariaadi loomisega, ütles partei esimees Raivis Dzintars.

Kui erakonnad jõuavad KPV LV nõudmiste osas kokkuleppele, palub Kariņš president Raimonds Vējonisel ennast peaministrikandidaadiks nimetada. President plaanib võimalike koalitsioonierakondade esindajatega kohtuda täna kell 11. 

Kariņši sõnul kujunevad keeruliseks töö valitsuse deklaratsiooni kallal, samuti valitsuses endas ja parlamendis, kuid ta suhtub ühisosa leidmisse otsustavalt. 

Kariņš püüab moodustada valitsust nelja erakonna - Uus Ühtsus, Rahvuslaste Ühendus, Uus Konservatiivne Partei (JKP) ja Arengu Eest/Poolt - tuumiku ümber ning kaasata sellesse ka KPV LV. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles