Suurbritannia hoiatas Venemaad seoses väidetava spiooni kinnipidamisega (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Whelan vahistati Moskvas süüdistatuna spionaažis.
Paul Whelan vahistati Moskvas süüdistatuna spionaažis. Foto: FAMILY HANDOUT / AFP / Scanpix

Briti välisminister Jeremy Hunt hoiatas Venemaad täna diplomaatiliste malemängude eest pärast USA ja Briti topeltkodakondsusega erumerejalaväelase Paul Whelani vahistamist spionaažisüüdistuste alusel. 

«Me ei nõustu inimeste kasutamisega diplomaatilistes malemängudes. Me oleme kõik tema ja tema pere pärast äärmiselt mures,» sõnas Hunt usutluses BBC-le ja lisas, et Suurbritannia on palunud Whelanile konsulaarligipääsu, kuid seda pole Briti diplomaatidele veel antud.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova kinnitas täna Interfaxile, et Briti valitsus on taotlenud luba konsulaarvisiidiks, ja lisas, et sellega tegeletakse. 

Vastuseks küsimusele, kas Briti välisministeerium kaalub oma reisisoovituse muutmist Venemaad külastada soovivatele kodanikele, sõnas Hunt, et see on midagi, mida aktiivselt kaalutakse. 

Vene võimud pidasid 48-aastase Whelani kinni möödunud reedel Moskvas. Talle esitati ametlik süüdistus luuramises, mis võib tuua süüdimõistva otsuse korral kuni 20 aasta pikkuse vanglakaristuse. 

Väidetavalt vahistati Whelan vaid mõni minut pärast seda, kui ta sai ülisalajase Vene riigiameti töötajate nimesid sisaldava USB-pulga. 

Whelan lükkas süüdistuse tagasi ja tema advokaat Vladimir Žerebenkov taotles kohtult oma kliendi vabastamist. USA suursaadik Venemaal Jon Huntsman noorem kohtus Whelaniga kolmapäeval Lefortovo vanglas. 

Whelan on endine merejalaväelane, kes töötab rahvusvahelise turvajuhina US autoosadefirmas BorgWarner. Tema kaksikvenna Davidi sõnul läks Paul Moskvasse, sest ta kutsuti pulma.

Suurbritannia ja Venemaa diplomaatilised suhted on pingelised pärast topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamist närvimürgiga Salisburys eelmise aasta märtsis, millele London ja tema liitlased reageerisid kümnete Vene luuretöötajate koordineeritud väljasaatmisega. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles