Seadusemuudatus: iga newyorklane võib ametlikult olla kolmandast soost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga New Yorgi elanik saab soovi korral lasta sünnitunnistusele märkida kolmanda soo tähise.
Iga New Yorgi elanik saab soovi korral lasta sünnitunnistusele märkida kolmanda soo tähise. Foto: SARA D. DAVIS / AFP / Scanpix

USA linna New Yorgi elanikele antakse ametlikult võimalus muuta sünnitunnistusel oma senine sugu kolmandaks sooks, kui nad ei tunne end ei mehe ega naisena. Samuti võivad vanemad määrata kolmanda soo oma vastsündinud lastele.

Lisaks variantidele naine ja mees, võivad New Yorgi elanikud lasta kanda oma sünnitunnistusele soo tähise «X», mis tähistab kolmandat sugu. Sünnitunnistuse muutmiseks peab soovija esitama avalduse.

Seejuures ei ole kolmanda soo märkimiseks sünnitunnistusele vaja arsti ega psühhiaatri nõusolekut. Iga soovija saab täita avalduse ja muutus viiakse sisse ilma täiendava kontrollita. Varem lubas linn muuta sünnitunnistusel sugu puudutavaid andmeid vaid soovahetusoperatsiooni läbinud inimestel.

New Yorgi linnapea Bill de Blasio toetab seadusemuudatust. «See uus seadus volitab kõiki linnaelanikke, eelkõige sugu vahetanud või vahesoolisi linlasi saama endale sünnitunnistus, mis vastab nende identiteedile. Seadus on osa linna püüetest pühenduda LGBT kogukonna kaitsmisele.»

«Olge, kes te olete. Elage oma tõe järgi ja teadke, et New York toetab teid alati,» lisas de Blasio.

Linnapea kantselei teatas Twitteri säutsus, et soovahetuse läbinud või kakssoolisi inimesi märgatakse, kuulatakse ja austatakse.

Varem on sarnase seaduse vastu võtnud USA osariigid California, Oregon ja Washington. Järgmisena peaks muudatuse ellu viima New Jersey osariik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles