El Chapo äripartneri poeg reetis oma isa ja Sinaloa narkokartelli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vicente Zambada Niebla kohtus.
Vicente Zambada Niebla kohtus. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS / Scanpix

Kurikuulsa narkoparuni Joaquín Guzmáni ehk El Chapo kohtuprotsessil New Yorgis andis tunnistusi El Chapo äripartneri poeg, kes reetis oma isa ja Sinaloa kartelli.

Narkokartelli juhtfiguuri Ismael Zambada Garcia ehk El Mayo poeg Vicente Zambada Niebla andis eile viie tunni jooksul tunnistusi Sinaloa narkokartelli tegevuse kohta. Zambadat valmistati aastate jooksul ette tulevikus kartelli juhtimiseks.

New York Timesi andmeil andis Zambada informatsiooni kartelli kaubateede, rahapesuskeemide, altkäemaksu andmise, narkosõdade ja isiklike vastasseisude kohta. Kui mehelt küsiti tema isa ameti kohta, vastas ta: «Mu isa on Sinaloa kartelli juht.»

El Mayo on USA narkovastase võitluse agentuuri (DEA) tagaotsitavate nimekirjas. Nüüd aga jagas tema poeg tunnistusi, milles rääkis oma isa ja El Chapo ühisoperatsioonidest.

Tegu oli ühe kõige silmapaistvama tunnistusega, mis eelmise aasta novembris alguse saanud El Chapo kohtuprotsessi jooksul antud. 61-aastast narkobossi süüdistatakse 17 erinevas kuriteos, mis pandi toime 25 aasta jooksul. Süüdimõistmise korral ootab teda eluaegne vangistus.

Joonistus El Chapost kohtusaalis.
Joonistus El Chapost kohtusaalis. Foto: JANE ROSENBERG / REUTERS / Scanpix

Muu hulgas rääkis Zambada, kuidas narkootikume smugeldati autode, rongide, lennukite ja isegi allveelaevade abil. Ühe juhtumi puhul olevat El Mayo ja El Chapo transportinud narkootikume, mis peideti veoki haagises veetud külmutatud liha alla.

Narkokaubandusega teenitud rahast osa kulutati kõrgetele ametnikele ja poliitikutele altkäemaksu andmiseks. Tunnistuse kohaselt kulus El Mayol ühes kuus altkäemaksu andmiseks tervelt miljon USA dollarit. Näiteks olevat igas kuus makstud 50 000 USA dollarit ühele Mehhiko kaitseministeeriumis töötanud kindralile ja ka Mehhiko endise presidendi Vicente Foxi ihukaitsjale.

Nooremat Zambadat valmistati tema enda sõnade kohaselt ette tulevikus kartelli juhtimiseks. Tema hooleks jäi kindlustada kokaiinilastide toimetamine Colombiast Mehhikosse ja sealt edasi USA suurlinnadesse nagu Los Angeles ja Chicago.

Ta väitis ka, et kohtus 2007. aastal kõrgetel ametikohtadel olnud poliitikute ja Mehhiko rahvusliku naftafirma Pemex esindajatega, et arutada võimalusi 100 tonni kokaiini USAsse smugeldamiseks, kasutades selleks naftatankerit.

2009. aastal võeti Zambada Mehhiko relvajõudude haarangu käigus kinni ning anti USA-le välja. USAs pidi ta smugeldamises kahtlustatuna kohtu ette minema, kuid tema advokaadid väitsid, et mees oli aastaid DEA heaks töötanud ning rivaalide kohta teavet edastanud, saades vastutasuks võimaluse vabalt oma äri ajada.

USA valitsus on sellist ametlikku kokkulepet eitanud, kuid samas on tunnistatud, et Zambada kohtus USA agentidega. 2013. aastal tunnistas ta end narkokaubanduses süüdi. Kuna Zambada tegi võimudega koostööd, anti talle kergem karistus. Tal tuli maksta nelja miljoni USA dollari suurune trahv ja kanda ära 10 aasta pikkune vanglakaristus. USA lubas kasutusele võtta meetmed mehe perekonna turvalisuse tagamiseks ning neile anti luba USAsse püsivalt elama jääda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles