Lima Grupi riigid ei tunnista Venezuela presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministrite kohtumisel Limas.
Välisministrite kohtumisel Limas. Foto: EDUARDO CAVERO / EPA

Ladina-Ameerika riikide ja Kanada välisministrid kohtusid reedel Peruu pealinnas Limas, kus otsustati, et riikide valitsused ei tunnusta Nicolas Maduro teist ametiaega Venezuela presidendina.

Maduro vannutatakse kuueks aastaks presidendiametisse järgmisel nädalal.

USA välisminister Mike Pompeo võttis niinimetatud Lima Grupi kohtumisest osa videokõne vahendusel, ehkki Ühendriigid ei ole 14 riiki ühendava organisatsiooni liige.

Välisministri kohtusid, et arutada võimalusi suurendada survet Venezuelale.

"Lima Grupi välisministrid tulevad kokku, et analüüsida olukorda Venezuelas ja astuda samme, enne kui 10. jaanuaril algab ebaseaduslike valimiste tulemusena president Nicolás Maduro uus ametiaeg," ütles Peruu välisminister Néstor Popolizio.

Pompeol on kavas ka kahepoolsed kõnelused Brasiilia uue välisministri Ernesto Araújoga.

Paremäärmusliku valitsuse võimuletulek suurendab tõenäoliselt piirkondlikku vastuseisu Madurole.

Brasiilia uus president Jair Bolsonaro, kes on Washingtoniga ühes leeris "autoritaarsete režiimide" vastu, ütles neljapäeval, et on valmis arutama riiki USA sõjaväebaasi rajamist.

Peruu on varem öelnud, et püüab kohtumisel mõjutada rühma teisi liikmeid katkestama suhteid Caracasega.

Venezuela president süüdistab Ühendriike mässu õhutamises oma sotsialistliku valitsuse vastu. Hiljuti süüdistas Maduro Ühendriike relvastatud intsidentide kavandamises Venezuela piiridel Brasiilia ja Colombiaga, et luua ettekäänet sõjaliseks sekkumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles