Video: Tai torm põhjustas üleujutusi ja elektrikatkestusi, kuid säästis turismiparadiisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tai lõunarannikut räsinud troopiline torm Pabuk tõi kaasa üleujutusi, mitmel pool katkes elektrivarustus ja ligi 30 000 inimest pidi otsima varju evakuatsioonikeskustest, kuid kaugemale põhjapoole jäävatel turistide seas populaarsetel saartel jäi kardetud laastamistöö saabumata.

Pabuk tõi kaasa kuni 75 kilomeetrit tunnis (ligi 21 meetrit sekundis) puhunud tuuled ning tugeva vihma, eile peksid tormilained kogu Tai lõunarannikut. Maru lõhkus elektrikaableid ning põhjustas ulatuslikke üleujutusi.

Eile hommikul sai Pattani provintsi lõunaosas surma kalamees, kelle paat jäi suurte lainete meelevalda ning teine meeskonnaliige jäi kadunuks. Lisaks sai surma 35-aastane mees, kelle majale langes peale puu.

Uppuv kalalaev Narathiwati provintsis Tais.
Uppuv kalalaev Narathiwati provintsis Tais. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Samas säästis torm populaarseid Koh Samui, Koh Phangani ja Koh Tao saari, kuhu rohkelt turiste jäi lõksu, kuna lennujaamad ja sadamad suleti juba ööpäev enne maru saabumist.

«Ohvreid polnud, täna juba on natuke päikesepaistet ja ma olen kindel, et osa turiste saab täna lahkuda, sest laevad ja lennukid hakkavad taas liikuma,» rääkis Koh Samui piirkonna juht Kittipop Roddon.

Sõidukid üleujutatud tänaval Koh Samuil täna hommikul.
Sõidukid üleujutatud tänaval Koh Samuil täna hommikul. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix

Täna päeva esimeses pooles siiski lehvis saare randades veel punane lipp.

«See on kõik möödas. Kõigi 10 000 turistiga on kõik korras… Ma olen kergendatud,» ütles naaberpiirkonna Koh Phangani juht Krikkrai Songthanee. Tema sõnul põhjustasid tugevad tuuled vaid väiksemaid purustusi.

Puhkajatel ilmselt kulub siiski aega, enne kui nad liikvele pääsevad, sest saarte kolm lennujaama alles hakkasid vähehaaval täna normaalset tööd taastama ning ka laevaliikluse taastamine tavapärases mahus võtab aega.

Tai ilmateenistus hindas troopilise tormi täna ümber madalrõhkkonnaks ning see liikus nõrgenenuna edasi Andamani merele.

Pabuk maabus Nakhon Si Thammarati provintsis eile pealelõunal kohaliku aja järgi, tuues kaasa tugeva vihmasaju. Võimud hoiatasid äkktulvade eest ning mitmel pool oli üleujutusi.

Umbes 200 000 inimest jäi elektrita, kuna tuul puhus ümber kümneid elektriposte või langesid liinidele puud. Täna hommikul oli vooluta veel 30 000 inimest.

Teele langenud elektripostid Nakhon Si Thammaratis.
Teele langenud elektripostid Nakhon Si Thammaratis. Foto: STRINGER / REUTERS

Osa elamuid oli ujutatud üle mudaga ning täna koju naasnud elanikud pidid tubades kahlama pahkluusügavuses vees. Lõunapoolsetes provintsides olid mitmed teed maha langenud elektriliinide tõttu suletud.

«Mõnes toas minu majas on katus kadunud. Maja on täis muda,» rääkis AFP-le Talum Puki elanik Boonchuay Chuaysri.

Pabuk tabas Tai rannikut turismihooaja kõrgpunktis, tehes nii kahju riigi majanduse ühele alustalale. Kuningriiki peaks tänavu külastama kokku 40 miljonit välisturisti.

Troopilise tormi Pabuk põhjustatud suured lained Nakhon Si Thammaratis Tais.
Troopilise tormi Pabuk põhjustatud suured lained Nakhon Si Thammaratis Tais. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles