Konstantinoopoli patriarh allkirjastas Ukraina kirikule iseseisvuse andva tomose (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus (vasakult teine) ja Ukraina õigeusukiriku juht Epifanius (paremal) tomose allkirjastamise tseremoonial täna Istanbulis Püha Jüri kirikus.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus (vasakult teine) ja Ukraina õigeusukiriku juht Epifanius (paremal) tomose allkirjastamise tseremoonial täna Istanbulis Püha Jüri kirikus. Foto: Emrah Gurel / AP / Scanpix

Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus allkirjastas täna Istanbulis Ukraina õigeusu kirikule iseseisvuse andva tomose. 

Tomose allkirjastamise tseremoonia viidi läbi Istanbuli Püha Jüri kirikus.

Tseremoonial osalenud Ukraina president Petro Porošenko esitas Bartholomeusile kutse külastada Ukrainat.

«Tahan öelda: me ootame teid Ukrainas ja ootame teie visiiti,» sõnas Ukraina riigipea, avaldades patriarhile tänu tomose andmisega seoses üles näidatud julguse ja ukraina rahva armastamise eest.

Porošenko sõnul oleks Ukraina õigeusukiriku tomose allkirjastamise olnud ilma jumala tahteta võimatu.

Ukraina president Petro Porošenko Püha Jüri kirikus Istanbulis.
Ukraina president Petro Porošenko Püha Jüri kirikus Istanbulis. Foto: Murad Sezer / Reuters / Scanpix

Bartholomeus annab tomose Ukraina õigeusukiriku juhile Epifaniusele üle homme.

Seni Ukraina kirikuelus domineerinud Vene õigeusu kirik nimetas tomost kanoonilise jõuta paberilipikuks.

Kiievis 15. detsembril kokku tulnud kirikukogu asutas Ukraina õigeusukiriku, mis on Moskva patriarhaadist sõltumatu ja mida asub juhtima senine piiskop Epifanius. See samm tegi lõpu Moskva patriarhaadi enam kui 300-aastasele domineerimisele Ukraina kirikuelus.

Istanbulis asuv Konstantinoopoli oikumeeniline patriarhaat teatas oktoobris, et kavatseb tunnustada Ukraina õigeusu kiriku sõltumatust, ja oikumeenilise patriarhi püha sinod kinnitas Ukraina autokefaalse õigeusukiriku põhikirja 29. novembril.

Autokefaalse kiriku loomine on Ukraina järjekordne samm Venemaa mõjuväljast eemaldumiseks.

Enne detsembrikuist ühinemiskogu oli Ukraina õigeusu kirik lõhenenud kolmeks, millest ühe üle peab järelevalvet Moskva patriarhaat. Kremli tugeva toetusega Moskva patriarhaat väidab, et tehniliselt peab tema järelevalvet kõikide Ukrainas olevate õigeusu koguduste üle.

Ukraina ametnikud ja paljud usklikud suhtuvad Moskva patriarhi Kirilli mõjuvõimu umbusuga, sest ta on avaldanud toetust Ida-Ukraina separatistidele ja Krimmi annekteerimisele ning teda peetakse Kremlile lähedaseks.

Ukraina lipuga mees täna Istanbulis Püha Jüri kiriku ees.
Ukraina lipuga mees täna Istanbulis Püha Jüri kiriku ees. Foto: ERDEM SAHIN / EPA / Scanpix

Moskva patriarhaat on vaidluse tõttu juba lõiganud läbi sidemed Konstantinoopoli õigeusu kirikuga, sest Moskva patriarhaadi hinnangul on Konstantinoopol ebaõiglaselt tunginud selle spirituaalsetesse valdustesse.

Istanbul ehk endine Konstantinoopol on oikumeenilise patriarhaadi ajalooline kodu, mis oli enne Osmanite impeeriumi vallutust 1453. aastal Bütsantsi pealinn.

Bartholomeust peetakse õigeusu patriarhide hulgas n-ö esimeseks võrdsete seas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles