Kiisu hädas: Tšiilis vajas puuma puu otsast alla saamiseks päästjate abi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hätta sattunud noor isane puuma Tšiilia pealinna Santiago äärelinnas puu otsas.
Hätta sattunud noor isane puuma Tšiilia pealinna Santiago äärelinnas puu otsas. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Metsik puuma kükitas Tšiili pealinnas Santiagos 15 tundi puu otsas, enne kui ta päästjate abiga sealt lõpuks alla sai. 

Umbes 30 kilogrammi kaaluvat noort isast puumat märgati kõrge puu otsas El Arrayani linnaosas esimest korda kolmapäeva õhtupoolikul.

Kaslane jäi puu otsa peaaegu liikumatult paigale, kuni Tšiili põllumajandus- ja karjapidamisteenistuse ametnikud lasid tema suunas lendu uinutinoole ja loom potsatas 18 meetri kõrguselt alla madratsitele, kukkumist pehmendasid ja aeglustasid ka teele jäänud puuoksad.

«See oli kõige parem võimalik stsenaarium. Tegemist oli väikese riskiga kukkumisega,» selgitas päästmis koordineerinud Santiago loomaaia direktor Alejandra Montalba kohalikule meediale.

Hätta sattunud noor isane puuma Tšiilia pealinna Santiago äärelinnas puu otsas.
Hätta sattunud noor isane puuma Tšiilia pealinna Santiago äärelinnas puu otsas. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Pääseteoperatsiooni järel viidi puuma Santiago loomaaeda, kuid varsti peaks kaslane tagasi loodusesse pääsema. «Ta ronis puu otsa, sest oli väga hirmul, kuna ümberringi olid koerad ja palju inimesi. Ta poleks ise hakanud alla tulema,» selgitas Montalba.

Pole selge, miks puuma üldse linna oli sattunud, kuid kuna Santiago linn on laienenud üha enam Andide jalami suunas, siis on asustatud piirkondades muutunud metsloomadega kokku puutumine üha sagedasemaks.

Puumade elavad nii Lõuna- kui ka Põhja-Ameerikas: nende levila ulatub Kanada loodenurgast Yukonist alla kuni Andide mäestiku lõunaosani.

Täiskasvanud isasloom kaalub tavaliselt pisut üle 60 kilogrammi, kuid võib kasvada ka sajakiloseks ning ulatuda 90 sentimeetri kõrgusele maapinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles