ÜRO eriesindaja arutab Jeemenis mässulistega relvarahu järgimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusmeelsed võitlejad eile Hodeidah lähiste.
Jeemeni valitsusmeelsed võitlejad eile Hodeidah lähiste. Foto: NAJEEB ALMAHBOOBI / EPA / SCANPIX

ÜRO Jeemeni eriesindaja Martin Griffiths saabus täna mässuliste käes olevasse pealinna Sanaasse kõnelusteks relvarahu kinnistamise üle Hodeida sadamalinnas.

Griffithsil on Sanaas kavas kõnelused šiiamässuliste huthide liidritega ja kohtumine relvarahu järelevalve komitee hollandlasest juhi Patrick Cammaertiga. Seejärel lendab ta Saudi Araabia pealinna Ar-Riyāḑi kohtuma Jeemeni valitsusametnikega.

Jeemeni sõjas on vastamisi valitsusväed ja neid toetav Saudi Araabia juhitav sõjaline koalitsioon ning Iraani toetusega huthid.

Griffithsi visiit langeb ajale, kui relvarahu Hodeidas ja selle ümbruses on üldiselt pidanud hoolimata aeg-ajalt lahvatavatest kokkupõrgetest, milles vaenupooled on süüdistanud teineteist.

Huthi mässuliste esindajad tervitamas ÜRO Jeemeni eriesindajat Martin Griffithsit täna Sanaa lennujaamas.
Huthi mässuliste esindajad tervitamas ÜRO Jeemeni eriesindajat Martin Griffithsit täna Sanaa lennujaamas. Foto: KHALED ABDULLAH / REUTERS / Scanpix

Jeemeni valitsus on kirjutanud ÜRO Julgeolekunõukogule, et süüdistada mässulisi relvarahu mitteaustamises. Huthid on omakorda süüdistanud saudide juhitavat koalitsiooni madallendude sooritamises üle Hodeida.

ÜRO loodab osapooled hiljem sel kuul ilmselt Kuveidis taas kokku tuua, et detsembris Rootsi kõnelustel saavutatud edu edasi arendada, ütlesid diplomaadid. 

Vastavalt Rootsis saavutatud kokkuleppele nõustusid mässulised taanduma Punase mere sadamalinnast Hodeidast, mille kaudu saabub näljahäda veerel olevasse Jeemenisse riiki suurem osa toiduabist. 

Griffiths peaks andma ÜRO Julgeolekunõukogule olukorrast ülevaate järgmisel nädalal, kuid istungi kuupäev ei ole veel selgunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles