Serbias jätkusid viiendat nädalavahetust protestid president Vučići vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia pealinnas Belgradis kogunesid eile õhtul juba viiendat järjestikust nädalavahetust tuhanded presidendivastased meeleavaldajad.
Serbia pealinnas Belgradis kogunesid eile õhtul juba viiendat järjestikust nädalavahetust tuhanded presidendivastased meeleavaldajad. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Serbia pealinnas Belgradis kogunesid eile õhtul juba viiendat järjestikust nädalavahetust tuhanded võimudevastased meeleavaldajad, kes süüdistavad president Aleksandar Vučićit autoritaarsuses.

Meeleavaldused on suurimad, mis Vučići võimuperioodil Serbias on olnud ning algasid pärast seda, kui opositsiooniparteid kutsusid rahvast tänavale, kuna ühte nende liidritest peksti enne Kesk-Serbias toimunud poliitilist kogunemist novembris.

Opositsiooniline Serbia Allianss, mis koondab enda alla parteisid kogu poliitilisel skaalal, süüdistas Vučići valitseva Sebia Progressiivse Partei (SNS) toetajaid poliitiku ründamises. Võimud on neid väiteid eitanud.

«Serbia on tasapisi üles tõusmas, terved linnad on üles tõusmas… ja meie arvud kasvavad,» kuulutas eile Belgradi kogunenud rahvale näitleja ja üks rahvaliikumise juhte Branislav Trifunović.

President kuulutas, et ta ei anna järele opositsiooni nõudmisele tagada vaba ajakirjandus ning ausad valimised ka mitte siis, kui tänavatele tuleb viis miljonit inimest.

Lisaks Belgradile olid sajad inimesed meelt avaldamas Lõuna-Serbia linnas Kragujevacis ning umbes poolsada inimest protestis riigi põhjaosas Novi Sadis, vahendas uudisteagentuur Beta.

Meeleavaldajad eile Belgradi tänavatel.
Meeleavaldajad eile Belgradi tänavatel. Foto: MARKO DJURICA / REUTERS / Scanpix

Alates esimesest meeleavaldusest 8. detsembril on meeleavaldajatega suurel hulgal ühinenud tudengid ja avaliku elu tegelased, eelkõige kunstiinimesed.

Belgradis kogunesid meeleavaldajad eile sealse ülikooli filosoofiateaduskonna ees ning marssisid läbi linna kandes suurt plakatit kirjaga: «Üks viiest miljonist.»

Sellega viidati Vučići varasemale avaldusele, kus president oli kuulutanud, et ta ei anna järele opositsiooni nõudmisele tagada vaba ajakirjandus ning ausad valimised ka mitte siis, kui tänavatele tuleb viis miljonit inimest.

Meeleavaldajad arssisid läbi Belgradi kandes suurt plakatit kirjaga: «Üks viiest miljonist.»
Meeleavaldajad arssisid läbi Belgradi kandes suurt plakatit kirjaga: «Üks viiest miljonist.» Foto: Srdjan Ilic / PIXSELL / PA Images / Scanpix

Varem äärmuslikke natsionalistlikke vaateid esindanud, kuid viimasel ajal Euroopa-meelsust näidanud Vučićit süüdistavad opositsioon ja kodanikuühiskonna ühendused autokraatliku võimu kehtestamises ning täieliku kontrolli haaramises ajakirjanduse üle, mida ta kasutab enda vastaste mustamiseks.

Vučić on öelnud, et on valmis kuulama meelt avaldavaid kodanikke, kuid mitte opositsiooni valetavaid esindajaid.

Vučić valiti Serbia presidendiks 2017. aastal, enne seda oli ta riigi peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles