Edusamm saudi naistele? Nüüd teatatakse neile lahutusest vähemalt tekstsõnumiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naised riigi pealinnas Ar-Riyāḑis.
Saudi Araabia naised riigi pealinnas Ar-Riyāḑis. Foto: Fayez Nureldine / AFP / Scanpix

Tänasest hakkab Saudi Araabias kehtima uus seadus, mis peaks tagama, et enam ei saa saudi naistest lahutada nii, et nad ise sellest üldse midagi ei tea – kohtud peavad edaspidi hakkama naistele saatma tekstsõnumit, kus kinnitatakse nende lahutust.

Kohalikud naisadvokaadid on väljendanud uuenduse üle heameelt, sest see teeks lõpu n-ö salalahutustele ehk juhtumitele, kus mehed on oma abielu lõpetanud ilma sellest oma abikaasale üldse teada andmata.

Muudatus peaks tagama, et naised on teadlikud oma perekonnaseisust ning saavad kaitsta näiteks oma õigust saada alimente.

«Need uued meetmed kindlustavad, et lahutatud naiste õigused on tagatud,» rääkis saudi jurist Nisreen al-Ghamdi Bloombergile. «See kindlustab ka, et enne lahutust antud volitusi pole võimalik kuritarvitada.»

Paljud naised on pöördunud riigis kohtu poole, kuna neist on lahutatud ilma nende enda teadmata, rääkis jurist Samia al-Hindi kohalikule ajalehele Okaz.

Muudatus peaks olema osaks kroonprints Mohammed bin Salmani majandus- ja sotsiaalreformide plaanist, millega näiteks mullu lubati saudi naistel hakata autot juhtima, külastama jalgpallimatše või asuma ametisse töökohtadele, mis tavaliselt olid reserveeritud vaid meestele.

Samas kehtib endiselt riigis kord, millega naised on allutatud meeste eeskostele, kelleks tavaliselt on isa, abikaasa või poeg.

Ilma nende loata ei saa saudi naised näiteks endiselt taotleda passi, reisida välismaale, abielluda, avada pangakontot või alustada ettevõtlusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles