Malaisia kuningas loobus skandaali järel troonist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia kuningas Muhammad V teatas täna troonist loobumisest.
Malaisia kuningas Muhammad V teatas täna troonist loobumisest. Foto: MOHD RASFAN / AFP / SCANPIX

Malaisia kuningakoda teatas täna kuninga troonist loobumisest, pärast seda kui juba nädalaid on kestnud spekulatsioonid tema tuleviku üle, kuna kroonitud pea oli võtnud puhkuse ja liikvel olid kuulujutud, et ta abiellus kunagise Vene iludusvõistlusel võitjaga.

Kuningas Muhammad V troonist loobumine on esimene kord pärast riigi iseseisvumist 1957. aastal, kui Malaisia riigipea astub ise tagasi.

«Riiklik palee teatab, et tema majesteet on astunud 15. kuninga ametist tagasi alates 6. jaanuarist,» seisis palee avaldatud teates. Ühtegi põhjendust 49-aastase kuninga otsusele ei antud.

Tema valitsemist on aga seatud kahtluse alla, kuna mullu novembris võttis kuningas ravi saamiseks puhkuse. Malaisia kuningakoda pole seni kommenteerinud ka kuulujutte, et 2016. aasta detsembris troonile saanud sinivereline on abiellunud endise Miss Moskvaga.

Kuninga saatus sattus veelgi suurema küsimärgi alla, kui lõppeval nädalal kogunesid erakorraliselt islamiriigi kuninglike perede esindajad.

Malaisia on konstitutsiooniline monarhia, kus on paika seatud ebatavaline süsteem, milles iga viie aasta tagant vahetub ametisolev riigipea – troon roteerub Malaisia üheksa osariigi sajandeid vanade kuningaperede vahel. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles