Tais peeti kinni perevägivalla eest põgenenud Saudi varjupaigataotleja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangkoki Suvarnabhumi lennujaam.
Bangkoki Suvarnabhumi lennujaam. Foto: Caro / Schuelke / Scanpix

Tai ametnikud pidasid täna Bangkoki lennujaamas kinni 18-aastase Saudi Araabia neiu, kelle sõnul võtsid Saudi ja Kuveidi ametnikud talt peatselt pärast lennukist väljumist reisidokumendid.

Kodumaalt põgenenud Rahaf Mohammed Alqunun ütles uudisteagentuurile AFP, et peatselt pärast saabumist Suvarnabhumi lennujaama peatasid ta Saudi ja Kuveidi ametnikud, kes võtsid talt jõuga reisidokumendid. Juhtunut kinnitas ka inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW).

«Nad võtsid mult mu passi,» lausus neiu. Tema sõnul teavitas ta meessoost eestkostja Saudi võime, et reisib tema heakskiiduta.

Mohammed Alqununi sõnul üritab ta põgeneda oma pere eest, kes kasutas tema vastu füüsilist ja vaimset vägivalda.

«Minu pere on range ning nad lukustasid mu kuueks kuuks ühte tuppa pelgalt juuste lõikamise eest,» jutustas ta.

Mohammed Alqunun sõnul on ta kindel, et pannakse vangi ja seejärel tapetakse, kui Tai ta Saudi Araabiale välja annab. «Ma olen sada protsenti kindel, et nad tapavad mu niipea kui vabanen Saudi vanglast,» lausus ta, lisades, et on hirmul ja lootust kaotamas.

Naisel ei lubatud Taisse siseneda, kui ta Kuveidist tulnud lennuga täna Bangkokis maandus, ütles Tai immigratsioonijuht Surachate Hakparn.

«Tal polnud dokumente nagu tagasisõidupilet ning tal polnud ka raha,» lausus Surachate. «Ta põgenes oma pere eest, et vältida abielu, ning on mures, et ta võib Saudi Araabiasse naastes sattuda pahandustesse.»

Ta lisas, et neiu toimetati lennujaama hotelli ning Tai ametnikud võtsid n-ö koordineerimiseks kontakti Saudi saatkonnaga.

Mohammed Alqunun vaidlustas dokumentide puudumise. Neiu sõnul oli ta teel Austraaliasse varjupaika paluma ning tal on selleks vajalik viisa olemas.

HRW Aasia osakonna asejuht Phil Robertson mõistis Tai võimude käitumise hukka.

«Milline riik lubab diplomaatidel uitada lennujaama suletud tsoonis ning konfiskeerida reisijate passe?» küsis Robertson. 

Surachate sõnul saadetakse Rahaf Mohammed Alqunun Saudi Araabiasse tagasi homme hommikuks. «See on pereprobleem,» lausus ta.

Ei Saudi Araabia saatkond Tais ega riigi võimud pole juhtunud kommenteerinud.

2017. aasta aprillis peeti vahemaandumise ajal Filipiinidel lennujaamas kinni Saudi Araabiast pärit Dina Ali Lasloom, kes püüdis oma pere eest põgeneda.

Lennufirma turvatöötaja rääkis toona aktivistidele, et Ali Lasloom karjus ja anus abi, kui mehed kandsid teibiga kaetud suu ning kinniseotud käte ja jalgadega naist läbi lennujaama.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles