Palestiina omavalitsus toob oma töötajad Rafah´ piiripunktist ära

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina omavalitsuse töötajad lahkuvad Rafah´ piiripunktist Egiptuse ja Gaza sektori piiril.
Palestiina omavalitsuse töötajad lahkuvad Rafah´ piiripunktist Egiptuse ja Gaza sektori piiril. Foto: AFP/SCANPIX

Palestiina omavalitsus teatas pühapäeval, et toob protestiks äärmusrühmituse Hamas "jõhkrate praktikate" vastu Gaza sektori Rafah´ piiripunktist Egiptusega ära oma töötajad. 

Palestiina omavalitsus teatas pühapäeval, et toob protestiks äärmusrühmituse Hamas "jõhkrate praktikate" vastu Gaza sektori Rafah´ piiripunktist Egiptusega ära oma töötajad. 

"Otsus tuleb hiljutiste arengute ja de facto jõukude jõhkrate praktikate valguses" Gaza sektoris, teatas omavalitsuse tsiviilasjade amet avalduses, mille edastas Palestiina uudisteagentuur WAFA. 

Tsiviilasjade amet süüdistas Gaza sektorit valitsevat äärmusrühmitust Hamas "meie töötajate väljakutsumises, vahistamises ja ahistamises", mis viis meie järelduseni, et nende kohalolek piiripunktis oli viljatu. 

Hamas võitis 2006. aastal Palestiina parlamendivalimised, kuid Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi erakond Fatah ja suur osa rahvusvahelisest kogukonnast keeldus valimistulemusi tunnistamast. Aasta hiljem haaras Hamas jõuga Gazas võimu, tõrjudes Fatahi enklaavist välja.

Sestsaadik on palestiinlaste alasid Läänekaldal ja Gazas valitsenud erinevad administratsioonid.

Palestiina omavalitsus võtis Rafah´ piiripunkti oma kontrolli alla 2017. aasta novembris osana kokkuleppest, mille tulemusena Egiptus avas piiri, mis oli olnud suletud alates tolle aasta augustist ja püsinud enne seda aastaid suuresti suletuna. 

"Hamas on takistanud meie meeskonna tööd Rafah´ piiripunktis alates ajast, kui me selle üle võtsime," seisis tsiviilasjade ameti avalduses. 

Ameti teatel seadis Egiptus piiripunkti avamise tingimuseks selle mineku Palestiina omavalitsuse kontrolli alla. 

Hamasi pressiesindaja teatel kujutab omavalitsuse otsus oma töötajad Rafah´st ära tuua "Mahmoud Abbasi järjekordset sammu Läänekalda lahutamiseks Gaza sektorist". 

Palestiina omavalitsus baseerub Ram Allah´s ja valitseb osa Iisraeli okupeeritud Läänekaldast, mida lahutab Gaza sektorist Iisraeli rahvusvaheliselt tunnustatud territoorium. 

Detsembris süüdistas Fatahi pressiesindaja Hamasi oma liikmete massilises vahistamises Gazas. Hamas lükkas süüdistuse tagasi. 

Viimastel aastatel on nurjumisega lõppenud mitu katset Hamasi ja Fatah´d lepitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles