Kanada arst sandistas ümberlõikamisel mitu pisipoissi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurgi tööriistad.
Kirurgi tööriistad. Foto: MIKE BLAKE / Reuters / Scanpix

Kanada arsti käe all said kuus ümberlõikamisele toodud poissi oma suguorganile ränki ja mõnel juhul ka pöördumatuid vigastusi, ühel neist tuli koguni osa peenisest amputeerida.

13 kuu jooksul kokku 18 ümberlõikamist teinud doktor Ejaz Ahmad kõrvaldati käpardlike operatsioonide ja ebaõnnestunud lõikuste kinni mätsimise katsete tõttu viieks kuuks töölt ning ümberlõikamiste tegemine keelati tal lõplikult.

Pakistanis arstikutse omandanud Ahmad tegi uurimise andmeil sünniriigis aastatel 1986-1997 regulaarselt ümberlõikamisi, kuid siis tuli tema praktiseerimisse sisse suur paus: 1997. aastast kuni 2016. aastani ei sooritanud ta ühtegi ümberlõikamist.

Tolleks ajaks töötas ta arstina Kanadas ning sisserändajate kogukonnas soovitati peredel pöörduda poisslaste ümberlõikamiseks Ahmadi poole. Kuigi mees polnud juba aastaid praktiseerinud ega oma oskusi värskendanud, otsustas ta protseduurid ette võtta.

Ahmad on nüüdse uurimise käigus tunnistanud, et ta ei teinud midagi oma oskuste värskendamiseks ega rääkinud peredega ümberlõikamise meditsiinilistest põhjustest, küsinud nende nõusolekut protseduuri tegemiseks ega taganud, et arutatud oleks ka võimalike komplikatsioonide üle.

Operatsioonisaali kasutamise asemel sooritas ta lõikusi oma kabinetis, andmata lastele sobivaid valuvaigisteid või omamata varustust komplikatsioonidega tegelemiseks. Ka ei õmmelnud ta lastele tekitatud haavu kinni, vaid kasutas hõbenitraati haava sulgemiseks. Samuti olid tema instrumendid naha lõikamiseks ebasobivad.

Kõige selle tõttu olid ümberlõikuste tulemused hirmuäratavad: mitmed pered olid sunnitud pöörduma erakorralise meditsiini osakonda, kuna lastel tekkisid infektsioonid, verejooksud ja nende peenisekude oli lõhutud.

Kahel korral käis Ahmad peredega erakorralise meditsiini osakonnas kaasas. Mõlemal juhul vajasid lapsed tõsise verejooksu tõttu kiiret operatsiooni. Ühel poisil olid arstid sunnitud amputeerima osa ta peenisest, teine imik vajas sisemiste vigastuste tõttu taastavat operatsiooni.

Haiglavisiitidel käskis Ahmad perekondadel valetada selle kohta, kes ümberlõikuse sooritas. Ta väitis arstidele, et vanemad olid lapsed toonud tema juurde pärast seda, kui kogukonna liikmed olid sooritanud ebaõnnestunud protseduuri.

Üks pere aga keeldus valetamast ja kinnitas haiglas, et operatsiooni sooritas Ahmad.

Pärast mitme ümberlõikamise käigus vigastatud patsiendi nägemist esitas haigla üks arstidest Ahmadi peale kaebuse.

Poisslaste ümberlõikamine on meditsiiniliselt ebavajalik protseduur ning Ameerika Pediaatrite Akadeemia soovitab seda mitte teha. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles