STATISTIKA: uus Kongress on usklikum kui keskmine ameeriklane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texase katoliiklane saamas tuhkapäeval otsmikule tuhast risti.
Texase katoliiklane saamas tuhkapäeval otsmikule tuhast risti. Foto: Sam Craft / AP / Scanpix

Uues USA Kongressis on mõnevõrra rohkem kristlasi kui Ühendriikide rahvastikus keskmiselt ja kõvasti vähem mitteusklikke kui ameeriklaste seas tegelikult, selgub Pew uuringust.

Kui mitte ühegi religiooniga pole seotud pea neljandik ehk 23 protsenti ameeriklastest, siis Kongressis leidub selliseid inimesi vaid üks (ehk siis 0,2 protsenti saadikuist). Kui Ühendriikide elanikkonnast moodustavad kristlased 71 protsenti, siis Kongressi saadikute seas on neid 88,2 protsenti.

Texase demokraat Sheila Jackson Lee oma ametivandeks kaasa võetud Piibliga.
Texase demokraat Sheila Jackson Lee oma ametivandeks kaasa võetud Piibliga. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Sarnaselt mitteusklikele on poliitikute seas alaesindatud ka näiteks moslemid, hindud ja budistid.

Samuti paistab teatud protestantismi voolude esindajatel minevat poliitikas halvemini kui teistel: kui rahva seas on nelipühilasi viis protsenti, siis Kongressis vaid 0,2 ning kui rahva seas on baptiste 15 protsenti, siis Kongressis 13,5 protsenti.

Ameerika keskmisest paremini esindatud on aga näiteks katoliiklased (21 protsenti rahvast, 30,5 protsenti saadikuist), presbüterlased (2 protsenti rahvast, 4,9 protsenti saadikuist) ja anglikaanid-episkopaalid (1 protsenti rahvast, 4,9 protsenti saadikuist).

Minnesota demokraat Ilhan Omar (paremalt teine) tuli vannet andma oma kadunud vanaisa Koraaniga. Ta on üks kolmest islamiusulisest uuest saadikust.
Minnesota demokraat Ilhan Omar (paremalt teine) tuli vannet andma oma kadunud vanaisa Koraaniga. Ta on üks kolmest islamiusulisest uuest saadikust. Foto: ERIK S. LESSER / EPA
Kongressi liikmete usutunnistused* (toodud on 534 saadiku omad, sest valimispettuse kahtluse tõttu pole veel kinnitatud Põhja-Carolina 9. ringkonna tulemusi)
usutunnistussaadikute arvsaadikute protsentprotsent rahvastikus
protestandid29354,9%48%
katoliiklased16330,5%21%
õigeusklikud50,9%<1%
mormoonid101,9%2%
judaistid346,4%2%
budistid20,4%1%
moslemid30,6%1%
hindud30,6%1%
unitaarid20,4%<1%
mitteusklik10,2%23%
muud usud00%2%
ei ütle183,4%1%
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles