Mehhiko president kaitses Lima Grupi Venezuela-avalduse boikoteerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko president Andres Manuel Lopez Obrador.
Mehhiko president Andres Manuel Lopez Obrador. Foto: EDGARD GARRIDO / REUTERS

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador kaitses esmaspäeval oma administratsiooni boikotti regionaalsele jõupingutusele sundida Venezuela presidenti Nicolás Madurot mitte alustama uut ametiaega.

Mehhiko oli ainus 14 riiki ühendava Lima Grupi liige, mis ei allkirjastanud reedel avaldust, milles kutsuti Madurot andma võim üle Venezuela demokraatlikut valitud ja opositsiooni kontrolli all olevale parlamendile ja mitte alustama sel nädalal uut ametiaega.

See samm tähistas olulist diplomaatilist muutust Mehhiko jaoks. Kuni López Obradori ametisseastumiseni detsembris oli Mehhiko olnud üks Maduro sotsialistliku valitsuse karmisõnalisemaid kriitikuid.

López Obrador kaitses oma sammu, öeldes, et tema administratsioon lihtsalt järgib «mittesekkumispoliitikat».

«Kahtlemata pooldame me dialoogi,» ütles ta pressikonverentsil. «Kuid mida me ei saa teha, on mõista hukka välisriigi valitsust, kuna see on vastuolus mittesekkumispoliitikaga. Asi ei ole (ideoloogilistes) sümpaatiates. See on meie välispoliitikas ja meie välispoliitika põhimõtetes.»

«Me suhtume austusega kõikidesse maailma valitsustesse ja rahvastesse,» lisas ta.

Maduro on juhtinud Venezuelat alates oma mentori, vasakpoolse riigipea Hugo Cháveze surmast 2013. aastal. Ta võitis uue kuueaastase ametiaja mais korraldatud valimistel, mida aga varjutasid ulatuslikud rikkumised.

Lima Grupp teatas eelmisel nädala Peruu pealinnas kohtudes, et ei tunnusta Maduro uut valitsust. Maduro administratsioon aga süüdistas omakorda regionaalset ühendust riigipöördele õhutamises.

Lima Gruppi kuuluvad Argentina, Brasiilia, Kanada, Tšiili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Panama, Paraguay, Peruu ja Saint Lucia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles