Tšehhi valitsus astub samme leppeta Brexiti puhuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: Vladimir Prycek / AP / Scanpix

Tšehhi valitsus kiitis esmaspäeval heaks seaduseelnõu, mis reguleerib Praha ja Londoni suhteid juhul, kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust leppeta, ütles siseminister Jan Hamáček.

Briti parlament hääletab ilmselt järgmisel nädalal peaminister Theresa May ebapopulaarse Brexiti-leppe üle Euroopa Liiduga. Tagasilükkamine tähendaks tõenäoliselt Ühendkuningriigi lahkumist EL-ist ilma kokkuleppeta Brüsseliga.

Tšehhi valitsuselt heakskiidu saanud seaduseelnõu näeb muu hulgas ette üleminekuperioodi kuni 2020. aasta 31. detsembrini, mille jooksul koheldakse Tšehhis elavaid ja töötavaid ÜK kodanikke nagu Euroopa Liidu kodanikke.

Hamáček ütles, et seadus puudutab umbes 5000 britti, kes töötavad Tšehhis.

"Kui me seda seadust vastu ei võta, seame ohtu umbes 40 000 Tšehhi kodaniku olukorra, kes elavad Suurbritannias ja seda me ei taha," tsiteeris uudisteagentuur CTK ministri sõnu.

Siseministeeriumi andmetel elab 10,5 miljoni elanikuga Tšehhis umbes 8000 Suurbritannia kodanikku.

Parlament hääletab seaduseelnõu üle lähinädalatel.

Vastuvõtmisel kehtib seadus ainult nende Briti kodanike suhtes, kes elavad Tšehhis enne Suurbritannia lahkumist EL-ist.

Seaduseelnõu on kooskõlas Euroopa Komisjoni soovitusega, et Brexiti-järgsed üleminekuperioodid EL-i liikmesriikides ei tohi ulatuda kaugemale 2020. aasta lõpust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles