Gibraltari peaminister: mingit suveräänsuse jagamist ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltari peaminister Fabian Picardo.
Gibraltari peaminister Fabian Picardo. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Gibraltari peaminister Fabian Picardo tõrjus esmaspäeval mõtte kõneluste pidamisest suveräänsuse jagamise üle Hispaaniaga pärast seda, kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust.

Picardo sõnul on selline mõte "surnud nagu dodo". Ta viitas väljasurnud lennuvõimetule linnule dodole, kes on Mauritiuse rahvuslind.

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ütles novembris, et Madrid taotleb arutelu Gibraltari ühise suveräänsuse üle, kui Ühendkuningriik 2019. aasta 29. märtsil EL-ist lahkub.

Ibeeria poolsaare lõunatipus asuv Gibraltar on Briti võimu all alates 1713. aastast, kuid Madrid on pikalt tahtnud seda tagasi.

Hispaania konservatiivsed parteid on samuti kutsunud Madridi kasutama ÜK eelseisvat lahkumist EL-ist oma nõudmiste esitamiseks Gibraltari suhtes.

"Kui keegi Hispaanias usub, et me kunagi teeme kompromisse meie suveräänsuse küsimuses, siis ta eksib," ütles Picardo uusaastapöördumises.

"See mõte on surnud nagu dodo," sõnas ta. "Nad ei peaks raiskama tinti sellise mõttetuse kirjutamiseks."

"Brexit ei muuda selles mõttes mitte midagi," rõhutas Picardo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles