Kui Gregoriuse kalendrit kasutava katoliku kiriku ja protestantide jõulud olid detsembris, siis Juliuse kalendrit kasutavad õigeusklikud tähistasid jõule läänekristlastest kaks nädalat hiljem ehk 7. jaanuaril.

Juliuse kalendrit järgivad Valgevene, Montenegro, Ukraina, Kreeka, Serbia, Kasahstani, Makedoonia, Etioopia, Eritrea, Egiptuse, Iisraeli, Gruusia, Moldova, Bulgaaria ja Rumeenia õigeusklikud.

Etioopias on tavaks, et kirikusse kogunenud õigeusklikud kõnnivad pärast jumalateenistust küünlaid käes hoides kolm korda ümber kiriku.

Õigeusupreestid kogunesid eile Lalibela linnas asuvasse kirikusse.
Õigeusupreestid kogunesid eile Lalibela linnas asuvasse kirikusse. Foto: EDUARDO SOTERAS / AFP / Scanpix

Valgevenes on jõulude tähistamise oluliseks osaks jõululaulude laulmine. See traditsioon ulatub tagasi kaugetesse aegadesse, mil inimesed riietasid end loomadeks ja üritasid seeläbi peletada eemale vaime ning palusid oma teenuse eest vastutasuks raha või toitu. 

Jõululaulude esitajad eile Valgevenes Homieli oblastis.
Jõululaulude esitajad eile Valgevenes Homieli oblastis. Foto: Viktor Drachev / Viktor Drachev/TASS/Scanpix

Gruusias kuulub jõulude juurde religioosne laul «Alilo» ja paljud inimesed kogunevad tänavatele samanimelisele paraadile. Sageli võetakse kaasa Gruusia lipud või riietatakse end lipuvärvidesse. Lastele meeldib paraadil osalemine eelkõige seetõttu, et sageli antakse neile ürituse raames maiustusi.

Eile «Alilo» paraadile kogunenud inimesed Gruusia pealinnas Tbilisis.
Eile «Alilo» paraadile kogunenud inimesed Gruusia pealinnas Tbilisis. Foto: Vladimir Umikashvili / Sputnik / Scanpix

Ukrainas olid käesoleva aasta jõulud erilisest, sest vahetult enne pühi allkirjastas Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeus Istanbulis Ukraina õigeusu kirikule iseseisvuse andva tomose. 

Ukraina president Petro Porošenko osales eile jõulujumalateenistusel Kiievis.
Ukraina president Petro Porošenko osales eile jõulujumalateenistusel Kiievis. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Scanpix

Jumalateenistusele Moskvas Päästja Kristuse katedraalis kogunesid eile teiste seas president Vladimir Putin ja peaminister Dmitri Medvedev.

Jumalateenistus Moskvas Päästja Kristuse katedraalis.
Jumalateenistus Moskvas Päästja Kristuse katedraalis. Foto: Xinhua / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Makedoonias alustatakse jõulude tähistamist juba 5. jaanuaril, mil eelkõige lapsed käivad naabrite juures jõululaule laulmas, et selle eest maiustusi ja taskuraha saada. 7. jaanuaril koguneb suur hulk inimesi kirikusse. 

Jõulupühad Makedoonia pealinnas Skopje Ohridi Püha Klimenti kirikus.
Jõulupühad Makedoonia pealinnas Skopje Ohridi Püha Klimenti kirikus. Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / REUTERS / SCANPIX
Kommentaarid
Copy