Mehhiko üritab tõhustada kontrolli Guatemala piiril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guatemala sõdurid Mehhiko piiri lähedal asuval teel.
Guatemala sõdurid Mehhiko piiri lähedal asuval teel. Foto: JOHAN ORDONEZ / AFP

Mehhiko valitsus teatas teisipäeval, et üritab tõhustada kontrolli Guatemala piiril.

Lisajõud saadetakse kontrollima ebaseaduslikke piiriületuskohti, mida on umbkaudu 370.

"Piiriületuskohti hakatakse valvama, et takistada dokumentideta inimeste liikumist," ütles siseminister Olga Sanchez Cordero.

Sisserändajad ületavad praegu pea takistamatult piiri näiteks pea kogu Usumacinta jõe ulatuses, mis kahte riiki eraldab.

Mehhiko uus president Andrés Manuel López Obrador lubas detsembris esimesel täispäeval riigipeana kasutada sõjaväge avaliku julgeoleku tagamiseks riigis, kus lokkab vägivald ja tapmiste arv jätkab tõusu.

USA president Donald Trump on korduvalt teravalt kritiseerinud Mehhiko võimude suutmatust ebaseadusliku sisserände kontrollimisel.

Trump esineb teisipäeval kõnega rahvale seoses niinimetatud piirimüüri tüliga. Pöördumine leiab aset kaks päeva enne seda, kui Trump külastab Mehhiko piiri. Asepresident Mike Pence ütles telekanalile ABC antud usutluses, et Trump annab kõnes täieliku ülevaate "tõelisest humanitaar- ja julgeolekukriisist meie lõunapiiril".

Trump nõuab miljardeid oma piirimüürile ja kongresmenid ei taha talle seda anda. Vaidluse tõttu on USA riigiametite töö osaliselt seiskunud.

Trump säutsus esmaspäeval Twitteris, et ta esineb kõnega kell 21:00 (Eesti aja järgi ööl vastu kolmapäeva kell 04:00), teemaks "humanitaar- ja julgeolekukriis meie lõunapiiril".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles