Trumpi kampaaniajuht jagas salapärase venelasega valimisandmeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort.
Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort jagas küsitlusandmeid ja muud 2016. aasta presidendivalimistesse puutuvat infot Vene kodanikuga, kellel on sidemeid riigi luureteenistustega.

Manafort jagas küsitlusuuringute andmeid Konstantin Kilimnikiga, kellel on sidemeid Vene luureagentuuridega. Lisaks süüdistatakse Manaforti venelasega kohtumiste varjamises.

Kilimnik on Manaforti pikaaegne äripartner, kes tegi temaga muu hulgas koostööd venemeelsete poliitikute valimiskampaaniate korraldamises mitmel pool Ida-Euroopas.

Eriuurija Robert Muelleri meeskond, mis tegeleb Trumpi kampaaniameeskonna võimalike Vene sidemete ja valimistesse sekkumise uurimisega, teatas eelmisel aastal kohtudokumendis, et Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) hinnangul on Kilimnikil sidemeid Vene luurega ja need sidemed olid paigas juba 2016. aastal.

48-aastane Kilimnik on saanud väljaõppe Vene sõjaväeluurega seotud õppeasutuses. Mueller on varem öelnud, et Manaforti kampaaniaabi Rick Gates kirjeldas Kilimnikit kui endist GRU polkovnikut.

Manaforti advokaadid ei eitanud, et Trumpi kampaaniaabi oli Kilimnikile andmeid jaganud, kuid nende sõnul Manafort ei valetanud Kilimnikiga kohtumise osas – ta lihtsalt ei mäletanud.

Advokaadid kinnitasid ka, et Manafort oli kohtunud Kilimnikiga Madridis. Väidetavalt ei mäletanud esialgu Manafort ka seda, kuid süüdistatavale meenus kohtumine pärast seda, kui talle oli näidatud asitõendeid, mis tõestasid kahe mehe samaaegset viibimist Hispaania pealinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles