Rootsi võib saada peaministri, kuid kriis jääb kestma

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja paremliidu Alliansi partei naerusuised esimehed mullu septembris mõni päev pärast valimisi: nii heas tujus pole Keskpartei juhil Annie Lööfil (vasakult), Moderaatide juhil Ulf Kristerssonil, Kristlike Demokraatide esimehel Ebba Busch Thoril ja liberaalide juhil Jan Björklundil olnud põhjust olla juba mitu kuud, sest omavahel ei suudeta kokkuleppele saada paremäärmuslikele Rootsi demokraatidele toetumise küsimuses. 
Nelja paremliidu Alliansi partei naerusuised esimehed mullu septembris mõni päev pärast valimisi: nii heas tujus pole Keskpartei juhil Annie Lööfil (vasakult), Moderaatide juhil Ulf Kristerssonil, Kristlike Demokraatide esimehel Ebba Busch Thoril ja liberaalide juhil Jan Björklundil olnud põhjust olla juba mitu kuud, sest omavahel ei suudeta kokkuleppele saada paremäärmuslikele Rootsi demokraatidele toetumise küsimuses. Foto: Daniel Dickson/Reuters/Scanpix

Konservatiivsed moderaadid pakuvad viimast meeleheitlikku lahendust, et Rootsis võimule saada: tagamaks Keskpartei ja liberaalide toetust nende peaministriks ihkavale juhile Ulf Kristerssonile, kavatsetakse väidetavalt must valgel kirja panna, et paremäärmuslikele Rootsi demokraatidele ei anta mingit mõju- ega koostöövõimalust. Lubaduse kontrollimise hoovana lubatakse väikeparteidel igal ajal valitsus kukutada.

Plaanil on siiski üks hiiglaslik puudus. Nimelt on moderaatidel üldse koos Kristlike Demokraatidega kahekesi võimule saamiseks vaja peale Keskpartei ja liberaalide toetuse ka Rootsi Demokraatide (SD) hääli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles