Moskva: sõlmisime Londoniga leppe saatkondade koosseisu taastamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Venemaa saatsid pärast endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamist Salisburys vastastikku välja diplomaate.
Suurbritannia ja Venemaa saatsid pärast endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamist Salisburys vastastikku välja diplomaate. Foto: Francis Hawkins / SWNS / Francis Hawkins / SWNS / Scanpix

Venemaa ja Suurbritannia leppisid kokku saatkondade koosseisu osalises taastamises, kuid täielikust taastamisest on veel vara rääkida, öeldi Vene Londoni saatkonnast Interfaxile, Briti valitsus ei ole kokkulepet kinnitanud. 

«Detsembris andsid Venemaa ja Suurbritannia esimest korda alates märtsist vastastikusel alusel mõne viisa teineteise diplomaatilistele töötajatele. Sel viisil korvatakse osaliselt kahju, mis sai alguse 23 Vene diplomaadi väljasaatmisega Suurbritanniast, millele vastati 23 Suurbritannia diplomaadi väljasaatmisega Venemaalt,» ütles Vene saatkonna esindaja. 

Saatkonna teatel peab see viisade väljastamist sammuks õiges suunas. 

«On veel vara rääkida saatkondade mehitatuse täielikust taastamisest. Kahjuks jätkab Suurbritannia olemasolevate poliitiliste lahkarvamuste projitseerimist Venemaa Londoni saatkonna ja Edinburgh' konsulaadi tegutsemistingimustele. Lähtudes vastastikususe põhimõttest, peegeldub see Suurbritannia esinduste töös meie maal. Läbirääkimisi nendes küsimustes jätkatakse,» rõhutas saatkond.

Briti Moskva saatkonnast öeldi Interfaxile, et uusi kokkuleppeid diplomaatide hulga kohta ei ole.

«Meil oli Venemaaga pidev suhtlus diplomaatiliste viisade osas veel enne Salisbury sündmusi. Me vahetame pidevalt viisasid diplomaatilisele personalile ega hakka üksikjuhtumeid kommenteerima. Mingeid kokkuleppeid ei kooskõlastatud,» öeldi saatkonnast.

Vene suursaadik Londonis Aleksandr Jakovenko teatas 28. detsembril põhimõttelisest kokkuleppest taastada alates jaanuarist järk-järgult diplomaatilised esindused endises suuruses.

Suurbritannia ja selle liitlased saatsid 4. märtsi Salisbury närvimürgirünnaku järel kollektiivselt välja üle 150 diplomaatilise kattevarju all töötanud Vene luuraja. Moskva vastas peegelmeetmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles