Washington Post: Valge Maja valmistub eriolukorda välja kuulutama (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AFP / Scanpix

Valge Maja on alustanud ettevalmistusi eriolukorra väljakuulutamiseks riigis, et leida võimalusi Mehhiko piirile müüri ehitamiseks, kirjutas Washington Post.

Administratsioon otsib kasutamata raha näiteks armee pioneeriüksuste eelarvest, ütlesid neljapäeval kaks informeeritud allikat. 

Silma on heidetud ka sõjaväe ehituseelarvele.

Allikate sõnul on Trump uurinud, kui kiiresti lepinguid võiks allkirjastada ja kas müüri ehitamisega võiks alustada 45 päeva jooksul. 

See otsus põhjustaks kahtlemata tormi kongressis ja kohtuasjad, kuid võiks lõpetada pea kolm nädalat kestnud valitsusametite töö osalise seisaku. 

Mõni õigusekspert on pidanud võimalikuks, et Trump ületab sellega oma võimuvolitused ja müüri või tara ehitamisel osalevad sõdurid osaleksid kuriteos. 

Trump on kutsunud eraldama müüri või tara rajamiseks 5,7 miljardit dollari, kuid esindajatekojas enamuses olevad demokraadid on sellele kategooriliselt vastu.

Kongress kompromissile lähemale jõudnud ei ole ning valmistub eriolukorra väljakuulutamiseks. Demokraadid kaaluvad oma võimalikku reaktsiooni, vastumeelsust sõjaväe raha kasutamise vastu on aga väljendanud ka mitmed vabariiklased. 

Ligi 800 000 föderaaltöötajat jäävad ilmselt ilma oma esimesest palgast alates seisaku algusest, kuid senat kiitis neljapäeval heaks eelnõu, mis tagab tasustamise tagantjärele, kui seisak läbi saab. Kuid tuhanded sundpuhkusele saadetud ei pruugi kõike kaotatatut kunagi kätte saada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles