Kinnimätsimine? Brittide Austraalia tuumarelvakatsetuste dokumendid eemaldati arhiividest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide poolt Austraalias läbi viidud tuumarelvakatsetus 1952. aastal.
Brittide poolt Austraalias läbi viidud tuumarelvakatsetus 1952. aastal. Foto: Rights Managed / Mary Evans / The National Archiv/Scanpix

Enam kui 65 aastat pärast seda, kui Suubritannia alustas salajaste tuumarelvakatsetustega Austraalia maapiirkondades, eemaldati Briti riiklikust arhiivist suur hulk programmi puudutavaid dokumente, vahendab CNN.

Etteteatamata samm šokeeris mitmeid uurijaid ja ajaloolasi, kes nendele dokumentidele tuginevad. Nad on kampaaniat teinud, et neilt vähestelt dokumentidelt salastatuseloori tõsta.

«Paljud olulised Briti dokumendid on katsete läbiviimisest saadik salastatud ja see ületab märkimisväärselt tavapärast, 30 aasta reeglit,» ütles ekspert Elizabeth Tynan. «On äärmiselt kahetsusväärne, et nad eelnevalt saadaval olnud dokumendid eemaldasid ja see viitab kinnimätsimisele.»

Suubritannia viis 1950ndatel ja 1960ndatel Lõuna- Austraalia maapiirkonnas läbi 12 tuumarelvakatsetust. Infot nende katsete kohta hoiti täielikult saladuses aastakümneid. Alles 1984. aastal, kui loodi erikomisjon, et hinnata katsetustest tekkinud kahju aborigeenidele ja Austraalia sõjaväelastele, hakkas info programmi kohta levima.

Brittide poolt Austraalias läbi viidud tuumarelvakatsetuse järgsed puhastustööd 1952. aastal. 
Brittide poolt Austraalias läbi viidud tuumarelvakatsetuse järgsed puhastustööd 1952. aastal. Foto: Rights Managed / Mary Evans / The National Archiv

Piirkonnas elanud põlisrahvad kurtsid toona juba pikalt, et nende laagrite kohale ilmunud must udu tekitas neile palju tervisemuresid, sealhulgas kipitavaid silmi, lööbeid, oksendamishooge ja kõhulahtisust. Ametivõimud naeruvääristasid tollal nende väiteid.

Erikomisjoni avaldatud raporti järel nõustus Suurbritannia aga põliselanikele nende kannatuste eest maksma 30 miljonit dollarit. Lisaks eraldas Austraalia valitsus neile üheksa miljonit dollarit.

Palju muud katsete kohta aga ei avaldatud. «Brittide tuumakatsetused Austraalias põhjustasid palju probleeme põlisrahvastele ja teistele kohalikele, kes piirkonnas töötasid. Lisaks kahjustati kogu territooriumi. Meie riigil on absoluutne õigus teada saada, mida täpselt need katsed endast kujutasid,» ütles Tynan.

Briti riigiarhiivide sõnul eemaldati Austraalia tuumakatsetusi puudutavad dokumendid arhiividest Briti tuumakatsetusalade puhastamise ja kõrvaldamise ametivõimude (Nuclear Decommissioning Authority, NDA) palvel, sest neil on antud dokumentide üle lõplik kontroll.

NDA teatel eemaldati dokumendid ajutiselt eesmärgiga neid läbi töötada. Samas ei osanud nad öelda, millal need arhiividesse tagastatakse või miks neid lihtsalt ei digitaliseeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles