Venemaa mõtleb kärpida piiri rikkunud lennukite tulistamise piiranguid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene hävitaja Sukhoi Su-24.
Vene hävitaja Sukhoi Su-24. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS/Scanpix

Vene kaitseministeerium tuli välja ettepanekuga lihtsustada Vene piiri rikkunud tsiviillennukite allatulistamise piiranguid, et väidetavalt ära hoida lennukite kasutamine terrorirünnakuteks, vahendas Peterburi portaal fontanka.ru.

Eelnõu «Relvade ja sõjatehnika kasutamisest Vene riigipiiri kaitsmisel õhuruumis» kohaselt lubatakse tulistada alla lennumasin, mille ettekavatsetud allakukutamine võib tuua kaasa suure hulga inimeste huku, keskkonnaõnnetuse või strateegiliselt tähtsate objektide hävingu, kirjutab ajaleht Izvestija.

Eelnõu kohaselt antakse häire, kui võimalik rikkuja on lähenenud riigipiirile 50 kilomeetri, Ida sõjaväeringkonnas 100 ja merealal 150 kilomeetri kaugusele.

Valvejõud peavad otsekohe hoiatama õhusõiduki meeskonda selle võimalikust sattumisest Venemaa õhuruumi ja aitama suunistuda. Tsiviil- ja sõjaväe transpordilennukid, mille meeskond keeldub täitmast raadio- ja visuaalkäske, püütakse alustuseks sundida riigist välja või lennuväljal maanduma. Kui rikkuja sellegipoolest jätkab lendu, võtavad õhujõudude lennukid ta karpi ja suunavad piirkonda, kus õhualus jõuga kontrolli alla võetakse.

Rikkujat hoiatatakse kõigepealt visuaalselt ja raadiotsi, et allumatuse tõttu avatakse tema pihta tuli. Enne rünnakut antakse hoiatuslask.

Kui piiririkkuja õhusõiduk ikka ei kuuletu, tulistatakse see alla.

Sõjaväelased arvavad, et see meede võib takistada lennukite kasutamist terrorirünnakuteks. Selline seadus on olemas mitmes riigis, kaasa arvatud USAs.

Praegu kehtib Venemaal 1994. aasta määrus, mis keelab tulistada alla reisijatega õhusõidukeid. Uus eelnõu kõrvaldab selle vastuolu.

Vene terroritõrjeseadus lubab tulistada reisilennukeid, mis eiravad lennundusreegleid, ei allu maandumis- või suunamuutmiskäsule ja sattuvad lennukeelualasse. Sama reegel käib lennukite kohta, mis võivad põhjustada keskkonnaõnnetuse või rahvahulga huku.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles